:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 20. 09:00

Készíti az EU a játékszabályokat az Apple számára

A Bizottság megkezdi az első eljárást az Apple digitális piacokról szóló törvény szerinti interoperabilitási kötelezettségeinek meghatározására.

Az Európai Unió versenyhatósága csütörtökön két eljárást indított annak biztosítására, hogy az Apple valóban kellően hatékony változtatásokat eszközöl zárt ökoszisztémájának megnyitásához a digitális piacokról szóló törvény (DMA) előírásainak való megfelelés érdekében, miután pár hónapja kimondták az Apple szabálysértését.

Az úgynevezett „specifikációs eljárások" keretében az Európai Bizottság pontosítja, milyen lépéseket kell tennie az Apple-nek, hogy megfeleljen a tavaly életbe lépett digitális piacokról szóló törvény (DMA) előírásainak, így irányítva a cupertinói céget az interoperabilitási kötelezettségeinek hatékony betartása felé.

A specifikációs eljárások hivatottak formalizálni a Bizottság és az Apple közti szabályozási párbeszédet. Noha a rendelet már tartalmaz egy listát azokról a teendőkről és a tiltásokról, amelyek betartását az EU elvárja a kapuőröktől, a Bizottságnak hatalmában áll pontosítani, hogy bizonyos kontextusokban a szabályok pontosan miként vonatkozhatnak adott félre, ez esetben az Apple-re.

appleinter

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Az EU versenyjogi jogérvényesítője szerint az első eljárás középpontjában az okosórák, fejhallgatók, VR-headetek és egyéb, internethez csatlakoztatott eszközök iOS csatlakozási funkcióira irányul, majd meghatározzák, hogy az Apple miként biztosítsa a hatékony együttműködést az olyan funkciók esetében, mint az értesítések kezelése, az eszközpárosítás és a csatlakozás.

A második eljárásban azt vizsgálják, hogy az Apple hogyan kezeli a fejlesztők és harmadik felek által iOS és iPadOS rendszerre benyújtott interoperabilitási kérelmeket. A Bizottság célja, hogy mindkét eljárást hat hónapon belül lezárja, majd közli előzetes megállapításait a hatékony teljesítés érdekében. Az Apple kifejezte együttműködési szándékát a bizottsággal, ám továbbra is felhívta a figyelmet arra, hogy az európai fogyasztók biztonságát gyengítik az intézkedések.

Többek között a nagy technológiai óriások hatékonyabb szabályozásának ígéretével jött létre többéves jogalkotói procedúrát követően az Európai Unió digitális piacokat szabályozó jogszabályi kerete, a március 7-től kötelezően alkalmazandó DMA, melynek egyik kimondott célja az volt, hogy az eljárás alá vont cégeket - amennyiben nem vállalnak önkéntes kötelezettségeket - a korábbiaknál gyorsabban a helyes irányba lehessen terelni akár kötelezettségek vagy bírság kiszabásával.

a címlapról