:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 19. 14:42

Nem adja a Mobileye-t az Intel

Cáfolta az Intel azokat a híreszteléseket, melyek alapján a chipgyártó megválna az önvezető autós technológiákat gyártó és szállító Mobileye-ban képviselt többségi tulajdonától.

Nem tervezi az Intel, hogy megválik a Mobileye-ban képviselt többségi tulajdonrészétől - szögezte le a processzorgyártó, miután a hónap elején több olyan híresztelés is napvilágot látott, miszerint a cég a forrásbevonás érdekében ezt az érdekeltségét is értékesítené.

A cáfolatba pár nappal azután került sor, hogy az Intel részletezett több olyan intézkedést, melyek a vállalat anyagi helyzetét kívánják javítani a következő időszakban, beleértve a már korábban belengetett létszámleépítéseket, illetve bizonyos divíziók, üzletágak leválasztását.

mobileye_car

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Akkor az Intel igyekezett leszögezni, hogy nem tervezi a foundry üzletág értékesítését, ugyanakkor nagyobb anyagi függetlenséget kíván biztosítani a divíziónak, emellett az FPGA-chipeket gyártó, korábban akvirált majd leányvállalatba kiszervezett Altera egy részének vagy akár teljes egészének értékesítése esedékes lehet a jövőben.

Az önvezető autós technológiákat fejlesztő és gyártó Mobileye-t az Altera megszerzése után két évvel kebelezte be az Intel, 2021-ben pedig tőzsdére vitte a céget tőkebevonási céllal.

Csakhogy az Altera-val ellentétben a Mobileye szekere korántsem ment olyan jól, mint azt eleinte tervezte az Intel, az önvezető autók iránti valós piaci kereslet nélkül a cég hasonló lejtmenetbe került, mint az egykori anyavállalat, többségi tulajdonos processzorgyártó.

A Mobileye papírjainak értéke idén eddig 73%-kal zuhant, jelentős részben annak köszönhetően, hogy a vállalat idén augusztusban a lanyha kínai keresletre hivatkozva kénytelen volt lefelé módosítani éves profitelőrejelzését.

a címlapról