:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 18. 13:53

Erősebben fogja védeni a tinédzsereket az Instagram

Alapértelmezetten privát beállítást kapnak a 18 év alattiakhoz tartozó Instagram-profilok, ezen felül a szülők is több felügyeleti eszközzel tarthatják rajta a szemüket a fiatalok internetes aktivitásán.

A Meta továbbfejlesztett adatvédelmi és szülői felügyelei beállításokkal próbál erősebb védelmet kínálni a 18 éven aluli Instagram-felhasználóknak, mellyel próbálja enyhíteni a közösségi média káros hatásaival kapcsolatos aggodalmak és kritikák élét. A rendszer automatikusan külön megjelelöléssel fogja kezelni a tinédzserek fiókjait, melyek alapértelmezetten privát láthatóságot kapnak, így az érintett fióktulajdonosok csak az általuk visszakövetett, vagy már aktív kapcsolatban lévő más fiókokkal válthatnak üzeneteket.

A 16 éven aluli felhasználók csak szülői engedéllyel módosíhatják ezeket az alapértelmezett beállításokat. A kibővített szülői eszköztár újabb felügyeleti funkciókat hoz, köztük nyomon követhetővé válik, hogy kikkel interaktál a kiskorú a platformon, illetve többféle korlátot adhatnak meg az alkalmazás használatára vonatkozóan.

A 18 év alattiak a napi 60 perc átlépése után értesítést fognak kapni az alkalmazásban arról, hogy érdemes lenne kicsit pihentetni az appot, továbbá alapértelmezett lesz az alvó mód, amely éjszaka elnémítja az értesítéseket. A Meta az azonosított felhasználókat 60 napon belül átsorolja az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában, az Európai Unió térsége valamikor az év későbbi részében kerül sorra.

instagram

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig

Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Az utóbbi évek során számos tanulmány hozta összefüggésbe a fiatalok közösségimédia-használatát a depresszióval és a szorongással, így a legnépszerűbb platformok üzemeltetői, köztük a Meta, a TikTok és a Google már több perrel néz szembe, melyek középpontjában a fiatalok sérülékenységét kihasználó addiktív tervezési gyakorlatok állnak. Tavaly 33 amerikai állam perelte be a Metát, amiért félrevezetően kommunikálta platformjai lehetséges veszélyeit.

A Facebook, az Instagram és a TikTok ugyan papíron 13 éves kortól engedi regisztrálni az új felhasználókat, de a gyakorlatban ez nehezen ellenőrizhető. Az Instagramra bevezetett új eszközöket azután adja ki élesben a Meta, hogy pár éve felhagyott az app kifejezetten tinédzsereknek szánt verziójának fejlesztésével.

Júliusban az Egyesült Államok Szenátusa két törvényjavaslatot is előterjesztett a fiatalok online biztonságára vonatkozóan, a Kids Online Safety Act és a Children and Teens' Online Privacy Protection Act törvényeket, melyek arra kényszerítenék a közösségimédia-üzemeltetőket, hogy vállaljanak felelősséget a tizenévesek mentális egészségre gyakorolt hatásokért.

A Meta egyébként tagadja, hogy platformja káros lenne, és az Amerikai Pszichológiai Társaság tavaly májusban kiadott jelentésére hivatkozik, amelyben arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy "a közösségi média használata önmagában nem előnyös vagy káros a fiatalok számára". Az állami végrehajtók szerint azonban a tizenévesek mentális egészségének meredek hanyatlása már napi egy óra közösségimédia-használat után látható, és együtt jár az önbecsülés csökkenésével, valamint erősíti a hajlamot a depresszióra, ráadásul nem csak a rövidtávú, de hosszútávú pszichológiai kockázatokat is mérlegelni kell.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról