:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 18. 11:44

Megúszhat egy EU-s gigabírságot a Google

Megnyerte a Google a másodfokú eljárást az Európai Bizottság 2019-es bírságoló határozatával szemben, így a cégnek nem kell kifizetnie a rá kirótt, 1,49 milliárd eurós büntetést.

Másodfokon pert nyert a Google az Európai Bizottság 2019-ben hozott bírságoló határozatával szemben, mely egyike annak a három erőfölényes ügyben hozott döntésnek, melyben a keresőcéget az elmúlt egy évtizedben 8,25 milliárd euróra büntette az Európai Unió versenyjogi szerve.

Az EU 2016 nyarán - eredetileg a Microsoft panaszbeadványa alapján - azért indított vizsgálatot a keresőcég ellen, mert felmerült a gyanú, hogy az AdSense for Search kapcsán követett üzleti gyakorlat lehetővé tette a Google számára, hogy az online keresési hirdetések piacán védelmezze domináns pozícióját.

vestager_2
margrethe vestager, az EU versenyjogi biztosa

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig

Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

A cég ezzel megakadályozhatta meglévő és potenciális versenytársait, beleértve más keresőszolgáltatókat és online hirdetési platformokat abban, hogy belépjenek és nőni tudjanak ezen a piacon - állt a vizsgálati anyagban. A jogsértést megállapító 2019-es határozatban végül 1,49 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Google-re.

A Törvényszék ugyan a határozatban foglaltakkal "többségében" egyetértett, ám a bírságösszeget mégis törölte, mivel annak megállapítása során a Bizottság nem vett figyelembe minden körülményt a másodfokon eljáró szerv szerint.

Hasonló döntést hozott a Törvényszék 2014-ben a Bizottság kontra Intel perben, melyben az Intel 1,06 milliárd eurós büntetése volt a tét. Az eredetileg 2009-es bírságoló határozat ügyében perújrafelvétel történt, melynek eredményeként - tavaly szeptemberben - az eredeti bírságösszeget jelentős mértékben, 376,3 millió euróra csökkentették.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról