:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 17. 13:34

Ideje végleg elengedni a Nokiát, mint okostelefon-márkát

A HMD januári átmárkázása, illetve átpozícionálása már előre jelezte, hogy a finnországi székhelyű cég idő előtt szakíthat a Nokia márkanevű új okostelefonok forgalmazásával.

A Nokia a mobilpiac egykor fényesen ragyogó csillagából éppúgy hullócsillaggá vált, akárcsak a BlackBerry, ám az előző évtizedben több kísérlet is született a patinás márka megmentésére, illetve átmentésére.

Ezek egyike volt a Microsoft-féle felvásárlás, mely végül csúfos bukásnak bizonyult, a Nokia márkanév használatának joga a jelentős szabadalomportfólióval együtt pedig ezt követően került a finnországi HMD-hez, melynek hátterében a legnagyobb tajvani bérgyártó, a Foxconn, illetve annak milliárdos tulajdonosa, Terry Gou állt főrészvényesként.

A 2016 decemberében létrejött HMD (mely eredetileg a Hon Hai Mobile Devices rövidítéséből állt össze) a kezdetektől fogva licencelte és használta a "Nokia Mobile" márkanevet, illetve ezen a néven dobott piacra több tucatnyi új butatelefont és okostelefont az évek során.

nokia_g42
a nokia g42, a HMD egyik házilag szerelhető készüléke

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig

Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

A HMD ugyanakkor már az eredetileg 2026-ig szóló névhasználati licenc lejárta előtt megkezdte saját újrapozícionálását, átmárkázását, így született meg idén a Human Mobile Devices brand, változatlan rövidítés mellett. A cég azóta gyakorlatilag kizárólag saját márkájának felépítésére fókuszál, az okostelefon-piacon pedig kizárólag saját márkeneves termékekkel állt elő. 

A társaság legutóbb a nyáron igyekezett nagyot dobbantani a Skyline-nal, illetve a butatelefonok mezőnyében is előrukkolt a saját égisze alatt készülő Barbie-mobillal - hosszú hónapokkal annak bejelentése után. Eközben az utolsó Nokia márkanevű okostelefon éppen egy éve, 2023. szeptember 14-én jelent meg a tengerentúlon, ez volt C210, mely már el sem jutott Európába.

A márkastratégia változásáról a nyáron beszélt az Economic Times-nak a HMD vezérigazgatója, Jean-Francois Baril, akitől a lap többek közt megtudta, hogy a vállalat már tavaly augusztusban megegyezett a Nokiával az okostelefon-gyártás lassú leépítéséről, a 2026-ig szóló licenc esetleges megújítása pedig szóba sem került, legfeljebb annyiban, hogy a cégvezető közölte, a HMD nyitott a finn gyártóval folytatott további együttműködésre, ugyanakkor ez már nem jár kizárólagossággal.

A Nokia, mint okostelefon-márka a Microsofttal való szakítást követően soha nem tért már vissza régi fényéhez, a HMD pedig az évek során láthatóan az igazán márkahű vásárlók egyre apadó táborát próbálta megszólítani. Az utóbbi egy-két évben a cég jobb híján igyekezett a fenntarthatóság köré építeni termékstratégiáját, így például elsők között mutatott be otthon is könnyen szerelhető okostelefonokat.

A rendkívül kompetitív globális okostelefon-piacon azonban a HMD-féle Nokia sosem tudott kitörni a niche szereplők köréből, a márka lassú agóniája pedig idén csendben le is zárult, miután már egy éve semmi jele annak, hogy a HMD újabb Nokia márkájú okostelefon piacra dobására készülne.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról