:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 17. 11:00

Változik a médialejátszás a régi Windows-verziókon

Elavultnak nyilvánította a Microsoft a legacy DRM-szolgáltatásokat, változik a médiafájlok lejátszása a már egyébként is régi Windows verziók alatt.

A Windows elavult funkcióit listázó támogatási oldalt újabb áldozattal toldotta meg a Microsoft, melynek köszönhetően az operációs rendszer régebbi, egyébként is elavult verziói alatt nehezebbé válik a videólejátszás. A cég úgy döntött, hogy leállítja legacy DRM –szolgáltatásait (Digital Rights Management), ami érinti a régi Windows Media Playert, a Silverlight klienseket, a Windows 7-et és a Windows 8-at. A digitális jogkezelő technikával védett médiafájlokat és streameket így már múlt hét óta nem lehet lejátszani azokon a gépeken, ahol ezek a verziók futnak.

A Microsoft még 1999-ben vezette be a Windows Media DRM (WMDRM) első verzióját a Windows 98 rendszerrel együtt, erre hivatkozik a vállalat legacy DRM-megoldásként. A DRM-szerverek tették lehetővé a védett médiaállományok megnyitásakor a lejátszás jogosságának ellenőrzését, és végezték a szükséges kulcsok lekérését a Media Player számára.

windows-11s-new-media-player-brings-big-improvements-to-audi_jw74

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig

Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

A lépés emellett a 2007-ben bemutatott Microsoft Silverlight technológiát is érinti, ami egy webalkalmazás-keretrendszer volt a Rich Internet Applications (RIA) weblapokhoz való fejlesztéséhez. A Silverlightra építkező oldalak szintén nem fognak működni.

A gyakorlatban mindez azt fogja jelenteni, hogy a Windows 7 alatt nem lehet majd lejátszani védett tartalmakat a hagyományos Windows Media Playerben, Silverlight kliensekben és Windows 8 kliensekben sem. Nem fog menni a lejátszás CD-ről a Windows 7 klienseken Windows Media Playerrel.

A lépés nem meglepő annak fényében, hogy a redmondiak már egyébként is rálapátolták a földet a Windows 7-re és Windows 8-ra, már jó ideje nem érkeznek foltok sem a rendszer ezen verziójához. Aki még mindig ragaszkodna a jogvédett anyagok lejátszásához a régi verziókon, annak eggyel több oka lesz már arra, hogy frissítsen Windows 10-re vagy Windows 11-re.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról