:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 17. 09:03

Ezek a tervek az Intel felrázására

Hétfőn kiderültek annak a részletei, hogy a menedzsment miként kívánja kirángatni az Intelt fennállásának eddigi talán legnagyobb válságából.

Strukturális változások és több milliárd dolláros beruházások elhalasztása is szerepel abban az intézkedéscsomagban, melyet az Intel menedzsmentje hétfőn tett le az asztalra abban a reményben, hogy ezzel sikerül majd megfordítani az egykor szebb napokat látott amerikai processzorgyártó szerencséjét.

Mindenekelőtt az Intel nyomatékosította, hogy semmilyen szinten nem opció a bérgyártó üzletág, azaz a foundry részleg értékesítése, noha az átalakítások kiterjednek majd erre a területre is. A vállalatvezetés ezzel együtt bejelentette, hogy jelentős összegről szóló bérgyártói szerződést kötött az Amazonnal, mely az AWS üzletág adatközpontjai számára kíván mesterséges intelligencia megoldásokhoz szánt processzorokat gyártatni az Intel 18A gyártósorain.

Bár a szerződés értékét a felek nem hozták nyilvánosságra, a Microsoft mellett az Amazon már a második igazán nagyhalnak számító megrendelő, melyet az Intel Foundry meg tudott szerezni magának. A hírt a befektetők is jól fogadták, az Intel papírjainak értéke a bejelentést követően 8%-ot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.

intel_foundry_14a

Pat Gelsinger vezérigazgató a tegnapi bejelentés során ismertette azokat a konkrét terveket, melyektől a vállalatvezetés jelentős költségcsökkentést és fókuszáltabb működést, azaz lényegében az Intel újbóli talpra állását várja hosszabb távon. 

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig

Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Ezek közé tartozik az előzetes pletykáknak megfelelően a cégcsoporthoz tartozó, FPGA chipeket gyártó Alteraban lévő tulajdonrész egy részének értékesítése, illetve a foundry üzletág működésének átszervezése úgy, hogy az az anyacégtől függetlenebben mozoghasson és képes legyen a hatékony tőkebevonásra.

Az átszervezések részeként az Intel a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván helyezni az eredeti profilra, azaz a CPU-gyártásra, mely vélhetően együtt jár majd azzal, hogy jelentős részben a többi részlegből kell majd távoznia annak a mintegy 15 ezer alkalmazottnak, melyek leépítését augusztusban jelentette be a társaság.

Az átszervezésekkel együtt jár bizonyos, jelentős összegű beruházások átcsoportosítása, ideiglenes leállítása is. Az Intelnél két európai gyárépítési projektet is elhalasztanak, így csak két év múlva indulhat el a németországi Magdeburgban tervezett új eurofab építése, illetve a lengyel beruházás is csúszik, noha múlt héten az illetékes minisztérium még reményét fejezte ki, hogy az építkezés az idén megkezdődhet.

Az Intel az Egyesült Államokban minden beruházását az eredeti tervek szerint folytatja, illetve ezzel kapcsolatos hír, hogy a társaság hárommilliárd dollárnyi vissza nem térítendő kerethez jutott a CHIPS and Science Act keretéből.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról