:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 16. 12:08

Alkatrésznek sem lesznek jók a lopott iPhone-ok

Hoppon maradhatnak az iPhone-tolvajok egy az iOS18-cal érkező újdonságnak köszönhetően, mely megakadályozza, hogy a lopott készülék szétbontva, alkatrészenként értékesíthető legyen.

Újabb biztonsági védvonal került be a ma érkező iOS18 operációs rendszerbe, mely a frissítés telepítését követően gyakorlatilag minden lehetőséget bezár a tolvajok számára egy lopott iPhone, illetve annak alkatrészeinek továbbértékesítése előtt. 

Az új funkció lényegében egy már meglévő biztonsági elem, az Activation Lock kiterjesztése a készülék kulcsfontosságú alkatrészeire, melyek így nem csak az eredeti telefonnal, hanem annak tulajdonosával is össze lesznek kapcsolva az Apple rendszerében.

activation_lock_battery

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig

Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Őszi mix a ghost joboktól a kártékony bootcampekig Ezúttal ismét több IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy használt, aktivált iPhone-ból kiszerelnek például egy akkumulátort vagy egy kijelzőt, akkor az egy másik készülékbe beépítve csak akkor válik használhatóvá, ha az eredeti tulajdonos Apple ID-jének jelszavával feloldják a zárat. Az Apple háttérrendszerei a teljes folyamatot az alkatrészek egyedi sorozatszáma alapján követik le és menedzselik.

Az alkatrészcsere értelemszerűen akkor sem végezhető el, illetve nem fut le a kötelező kalibrációs folyamat, ha az eredeti telefon esetében az elvesztés/lopás tényét bejelentették az Apple számára (erre a Findy My applikáción keresztül van lehetőség).

A vállalat az új biztonsági funkció bevezetéséről először idén áprilisban számolt be akkor, amikor egyszerűbbé tette a iPhone-ok használt alkatrészekkel történő javítását. A készülékek megfelelő menüpontjában a tulajdonosok transzparens információkat kaphatnak a javítás során beépített alkatrészekről, illetve az iOS18-cal ez a menüpont már azt is megmutatja, hogy használt vagy új alkatrész került-e beépítésre egy javított telefonba.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról