:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 13. 13:48

Állami támogatással épülhet a lengyel intel-gyár

Az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása valósulhat meg a következő két évben Lengyelországban, miután az Európai Bizottság áldását adta az Intel helyi gyáregységének felépítéséhez nyújtott állami dotációs csomagra.

Zöld lámpát kapott a lengyelországi intel-gyár állami dotációs csomagja pénteken az Európai Bizottságtól, jelentette be az ország digitális ügyekért felelős minisztere, egyben miniszterelnök-helyettese, Krzysztof Gawkowski pénteken.

Ezzel Lengyelország valamivel több, mint 7,4 milliárd zlotyival (átszámítva körülbelül 1,91 milliárd amerikai dollár) járul hozzá az elkövetkezendő két évben a projekthez, mely összességében mintegy 25 milliárd zlotyi értékben hosszú évtizedek óta a legnagyobb külföldi beruházásnak számít az országban.

A Wroclaw mellett épülő gyárkomplexumban elsősorban a félvezetőgyártási folyamat egyik utolsó állomásának tekintett tokozási és tesztelési műveleteket végzik majd. A gyár kapacitása a felek megegyezése alapján a későbbiekben tovább bővíthető majd - közölte a miniszter.

chip_poland

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

Gawkoski újságírói kérdésre kifejtette, a lengyel kormány nem kapott semmilyen jelzést arra vonatkozóan, hogy az Intel nemrég bejelentett költségcsökkentési tervei kihatnak-e a lengyel beruházásra, így a kabinet továbbra is arra számít, hogy az építkezés még idén megkezdődhet.

A várakozások szerint sokkal valószínűbb, hogy az Intel kiadáscsökkentési terveinek az eleve meglehetősen vékony jégen járó, 32 milliárd dollárból megvalósuló, többször elhalasztott németországi gyárépítési projekt ihatja majd meg a levét.

A magdeburgi beruházás jelenleg is jelentős csúszásban van, és hiába nyújtott végül az eredeti tervekhez képest nagyobb dotációt hozzá a német szövetségi kormány, könnyen lehet, hogy egyetlen kapavágás nélkül a süllyesztőbe kerül a projekt.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról