:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 13. 09:02

Képes a logikus gondolkodásra az OpenAI új MI-modellje

Bejelentette új sorozatú MI-modelljeit az OpenAI - a Strawberry kódnevű mesterséges intelligencia különlegessége, hogy képes egyes feladatokat az emberi logika szerint megoldani, ezért bizonyos területeken sokkal eredményesebben használható minden eddigi megoldásnál.

Az emberi párbeszédet imitáló chatbotok után újabb irányt vehet a mesterséges intelligencia modellek fejlődése, fejlesztése. Négy hónappal a villámgyorsan válaszoló, többek között humorérzékkel ellátott és a beszédben emberszerű gesztusokat imitáló ChatGPT-4o után az OpenAI bejelentette vadonatúj modelljét, az o1-et, illetve annak karcsúbb változatát, az o1-mini-t, melyek az eddigiektől teljesen eltérő tanítási módszernek köszönhetően emberszerű problémamegoldó képességgel rendelkeznek,

azaz lényegében képesek a logikus gondolkodásra.

A cég weboldalán található leírás szerint az új, korábban csak Strawberry kódnéven ismert modellt eredendően úgy tanították, hogy több időt töltsön el egy-egy probléma vagy feladat megoldásával, az eredményhez különböző utakon és megközelítésekkel jusson el és képes legyen felismerni a hibáit. A fejlesztők szerint ezzel az o1 az összetettebb feladatok megoldásában sokkal eredményesebbnek bizonyulhat minden eddigi modellhez képest.

rodin_thinker_2

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

Az OpenAI szerint az egyelőre bevallottan kezdetleges állapotban lévő o1 már most képest a PhD-hallgatókhoz hasonló hatékonysággal megoldani bizonyos fizikai, kémiai, biológiai illetve matematikai teszteket, feladatsorokat, függvényeket. Az új modell ugyanakkor az eltérő feladatmegoldási lánc miatt lényegesen lassabban ad eredményt egy-egy komplex kérdésre, mint a korábbiak, de még mindig sokkal gyorsabb bármilyen emberi reakciónál.

A társaság egy konkrét példát is említ a modell eredményessége kapcsán, így míg a májusban bemutatott, többek között éppen egyenletmegoldó képességgel demózott ChatGPT-4o csak a feladatok 13 százalékát oldotta meg helyesen a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia idei feladatsorából, addig az o1 tesztje 83%-os lett.

Az új modell ezzel együtt bizonyos feladatokra jelenleg egyáltalán nem alkalmas, így a tárgyi tudása például jóval elmarad a "hagyományos" modellekhez képest, nem tud képeket értelmezni és feldolgozni vagy éppen a weben információt gyűjteni. Az o1 nem oldja meg a nagy nyelvi modellekre épülő mesterséges intelligenciák egyik legsarkallatosabb problémáját, a hallucinációt sem, ugyanakkor a cég szerint ennél a modellnél az eddigiekhez képest ritkábban fordul elő a jelenség.

Az o1-et az OpenAI eddigi gyakorlatának megfelelően eleinte csak a fizetős ügyfelek használhatják majd, később viszont a kódolási feladatokban különösen hatékonynak ígérkező o1-mini ingyenesen is elérhetővé válik.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról