:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 12. 13:29

Adatvédelmi vizsgálat indult a Google ellen Európában

Vizsgálatot indított a Google-lel szemben a cég európai központja szerint területileg illetékes uniós adatvédelmi hatóság, az ír Data Protection Commission, hogy kiderüljön, a vállalat miként használta fel EU-s állampolgárok személyes adatait egyes nagy nyelvi modellek tanítása során.

A Meta és az X után a Google-t is célkeresztjébe vette az ír adatvédelmi hatóság, a Data Protection Commission (DPC), mint a cég európai központja szerint területileg illetékes szerv, hogy kiderítse, a vállalat használt-e EU-s állampolgároktól származó személyes adatokat egyes nagy nyelvi modellek (elsősorban a PaLM 2) feltanításához, illetve ha igen, azt jogszerűen tette-e.

A mostani vizsgálat - mely egyelőre az előzetes információbekérés szakaszában jár - az írek szerint része annak az átfogó folyamatnak, melynek célja, hogy más uniós társhatóságokkal karöltve gondoskodjon arról, hogy az amerikai technológiai multik az AI-modelljeik feltanításakor az egységes uniós adatvédelmi rendeletben, azaz a GDPR-ban foglaltak szerint járjanak el.

google_privacy_terms

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

Noha a DPC korábban nem sok borsot tört az Írországban európai központot működtető, ezzel az ország legnagyobb adófizetői és munkáltatói közé tartozó amerikai technológiai multik orra alá, utóbbi döntéseivel és eljárásaival igyekszik bizonyítani, hogy működése összeurópai érdekeket szolgál.

Így a szervezet közleményében felhívta többek között a figyelmet arra, hogy az X-et (az egykori Twittert) a mostanihoz hasonló indíttatással már bíróság elé citálta, a cég végül peren kívüli megegyezést kötött és letett arról, hogy az uniós állampolgárok posztjait és egyéb tevékenységét a Grok nevű nagy nyelvi modell tanítási folyamatához felhasználja.

A DPC emlékeztet rá, hogy idén júniusban a Facebook, Instagram és WhatsApp platformokat működtető Meta végül a szervezet aggályaira válaszul hátrált meg attól, hogy az uniós állampolgárok által létrehozott tartalmakat tanítási algoritmusokhoz használja fel.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról

MAGSAFE

0

Gyorsabban tölthető az iPhone 16

2024. szeptember 12. 12:12

A vezeték nélküli és a vezetékes töltés sebességét is sikerült növelnie az Apple-nek az iPhone 16 termékcsaláddal.