:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 11. 12:25

Üzleti titkokat lophatott a Samsung két korábbi dolgozója

A Samsung egy volt vezetőjét és egykori vezető kutatóját azzal vádolják, hogy a kínai hatóságoknak segítettek üzleti titkokat lopni egy Samsung technológiát használó chipgyártó üzem felhúzásához.

Dél-Koreában tartóztatták le a Samsung két korábbi dolgozóját azzal a váddal, hogy 3,2 milliárd dollárnyi szellemi tulajdont loptak el egykori munkaadójuktól egy saját kínai gyár felépítéséhez chipgyártási célokból. A szöüli rendőrség nem hozta nyilvánosságra a feltételezett elkövetők teljes nevét, csak vezetéknevükön hivatkoznak rájuk: a "Choi" és "Oh" néven említett két férfit azzal vádolják, hogy kínai kormányügynökökkel együttműködve olyan dél-koreaiakat toboroztak saját üzletükhöz, akik a félvezető szektorban jelentős tapasztalattal rendelkeznek, és korábban már dolgozhattak más óriáscégeknél.

A „Chengdu Gaozhen" néven említett kínai chipgyártó vállalkozás elindításához az egyik korábbi Samsung-vezető számos koreai szakértőt igazolt le a félvezetőiparból, köztük a másik letartóztatott személyt, aki korábban a Samsung vezető kutatójaként tevékenykedett. A rendőrség gyanúja szerint a folyamattervezésért felelős vezetői pozícióba felvett szakértőt már azzal a céllal bérelték fel, hogy segítsen a dél-koreai óriáscég 20 nanométeres gyártási technológiájához kapcsolódó vállalati titkokhoz hozzáférni lemásolás céljából.

sam

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

A rendőrség közlése szerint a kiszivárgott technológiák gazdasági értéke 4,3 billió koreai won/3,2 milliárd dollár lehet. Egyelőre nem lehet megerősíteni, hogy a letartóztatás kapcsolódik-e egy korábbi ügyhöz, amit tavaly vittek a dél-koreai bíróság elé. Ekkor szintén a Samsung korábbi vezetőjét állították bíróság elé üzleti információk ellopásának vádjával, de a vezetéknevek egyezése erős gyanút szolgáltat a feltételezésnek.

Az ipari kémkedés nem új dolog, sőt csúcsra jár: tavaly a holland ASML chipgyártási technológiához fűződő titkokat loptak el kínai kémek, de Dél-Korea és Észak-Korea közt is jelentettek ilyen tevékenységet. A különféle chipekhez fűződő szankciók nyomán pedig még nehezebb lesz elképzelni, hogy az aktivitás enyhülne a jövőben.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról