:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 11. 10:45

Hivatalos a méregdrága PlayStation 5 Pro

A Sony leleplezte a PlayStation konzolcsalád új, nagyobb teljesítményű tagját, ami olyan nagy leleplezés azért nem volt, köszönhetően az elmúlt hónapok szorgos csepegtetéseinek és szivárgásainak.

Több hónapnyi szivárogtatás után a Sony hivatalosan is leleplezte kurrens konzolgépe, a PlayStation 5 újabb, nagyobb teljesítményű hardverrel ellátott változatát, ami a Pro utónevet viseli, és vélhetően lendületet adhat majd a játékgép eladásainak. A PS5 Pro három téren tesz hozzá sokat az eredeti konzol teljesítményéhez: erősebb GPU-t kapott, fejlődött a ray-tracing (sugárkövetés), és az AI-vezérelt felskálázásnak köszönhetően vizuálisan is jelentőset sikerült előrelépni az ígéretek alapján.

A konzolfrissítés külsejében hű maradt az előd slim kialakításához, de beigazolódott  a sejtés, miszerint ez a modell már csatlakoztatható optikai meghajtóval rendelkezik, így aki lemezekes játékokat szeretne futtatni, annak külön kell megvásárolnia az elemet.

Mark Cerny, lead architect szerint ez a Sony valaha volt legerősebb konzolja, erre a címre pedig bőszen rászolgál a gép azzal, hogy a frissítéseknek köszönhetően 45 százalékkal gyorsabb renderelést sikerült elérni, ezáltal jelentősen részletesebben jelennek meg a játékok nagyobb framerate mellett.

pskonzol

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

 A CPU maradt, de már  képes 3,5 helyett 3,85 GHz-en dolgozni, ami 10 százalékos növekedést jelent. Emellett 67 százalékkal nagyobb GPU dolgozik az új konzolban, és 2TB SSD-n lehet nyújtózkodni. A Pro magával hozza a Sony új, AI-jal hajtott PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) funkcióját is, amely lényegében az Nvidia DLSS-éhez vagy az AMD FSR-éhez hasonló felskálázási technika a játékok framerate-jének és képminőségének javításához.

Mindez nem lesz olcsó: a gép november 7-én válik elérhetővé 699,99 dollárért/799,99 euróért, ami átszámolva akár 400 ezer forintra is rúghat nálunk, ha az ÁFA is rájön a nettó árra.

A PlayStation 5 piacra kerülését követően a játékgép első éveinek forgalmát alapvetően meghatározta a koronavírus-járványt kísérő chiphiány, ám az eladások később felpörögtek, mostanra pedig csaknem 55 millió példány kelt el a japán cég konzolgépéből. Az eladások ugyanakkor a Sony várakozásai szerint már elérték a csúcsot. 

Ezt a helyzetet rázhatja fel némileg a PS5 Pro megjelenése, mely egy A+ kategóriás címmel együtt ismét löketet adhat az eladásoknak - vélik elemzők. A tervek szerint jövőre jelenik meg az évtized egyik legjobban várt videojátéka, a Grand Theft Auto franchise VI. epizódja, mely alighanem minden eddiginél jobban megizzasztja majd az eredetileg 2020-ban piacra került PS5-öt, így már időszerű lesz a Pro variáns piacra vezetése.

A konzol közvetlen elődje, a PS4 2013 végén került a boltokba - ennek a típusnak szintén készült egy Pro változata, melynek legnagyobb újítása a 4K-támogatás volt a megnövelt grafikus teljesítménynek köszönhetően. A PS4 Pro szinte napra pontosan a PS4 piaci premierjét követően három évvel, 2016 novemberében került forgalomba.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról