:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 11. 09:19

Egymillióba fáj(na) a Huawei Mate XT

Pár órával az új iPhone-ok bemutatóját követően a Huawei fellebbentette a fátylat legújabb foldable okostelefonjáról, a Mate XT-ről, mely csakugyan kisebbfajta mérnöki csoda, de valószínűleg okkal nem készített eddig senki hasonlót.

A hét elején a fél világ az Apple új iPhone-jainak bemutatójára figyelt - az új készülékek az eddigi visszajelzések alapján a világ különböző régióiban eltérő fogadtatásban részesültek, így például Kínában az Apple Intelligence nélkül érkező újdonságoknak nem sok jót lehet jósolni. Aligha véletlen, hogy a helyi nemzeti hős, a hamvaiból feltámadó Huawei pár órával az iPhone-bemutató utánra időzítette a háromba hajtható Mate XT bemutatóját.

A készülék, melyről a kínaiak az elmúlt hetekben szinte mindent kiszivárogtattak már, csakugyan egyfajta mérnöki bravúrnak számít, hiszen két zsanérral is ellátták, így valójában három formátumban (egyharmados, kétharmados és teljesen kihajtott) is használható az éppen aktuális felhasználói környezethez igazodva.

huawei_matext

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

A felxibilis OLED-kijelző ezzel 6,4, 7,9 és 10,2 hüvelykes képátlójú felületet nyújt - utóbbi már egy közepes-nagyobb tablet kijelzőméreteinek felel meg. Mindehhez rekord vékony kialakítás társul, a teljesen kihajtott mobil vastagsága mindössze 3,6 milliméter, azaz még teljesen összehajtva sem nevezhető bumfordinak - igaz, a kamerasziget azért itt is kidudorodik még néhány extra millimétert a mobilból. Ráadásul ebbe a méretbe egy három elemből álló, összesen 5600 mAh kapacitású akkumulátor is belefért, mely 66 wattos vezetékes és 50 wattos vezeték nélküli gyorstöltést kínál.

A Mate XT minimum 256 GB tárhellyel és 16 GB operatív tárral lett ellátva, a számítási kapacitást - beleértve az AI-képességeket is - pedig a cég saját tervezésű Kirin lapkája biztosítja. A lapka kapcsán nem is a számítási teljesítmény és egyéb paraméterek a legérdekesebb részletek, hanem a tény, hogy ez a chip már teljes egészében Kínában készült, ami a Huawei részéről újabb odaszúrás a céget 2019 óta különféle kereskedelmi embargókkal sakkban tartó Egyesült Államoknak.

A Huawei újdonsága minden technológiai bravúrja ellenére sem lesz valódi tömegtermék, nem csak azért, mert Kínán kívül jó eséllyel soha nem fog piacra kerülni. A készüléket gyakorlatilag a világűrbe árazta a Huawei, így az induló ár 19999 kínai jüan, ami napi árfolyamon számolva valamivel több mint egymillió forintnak felel meg - ezért a 256 GB-os alapmodell vásárolható meg, ehhez képest az 1 TB-os csúcsmodell 23999 jüanos (kb. 1,21 millió forint) ára már nem is tűnik annyira borsosnak.

Az előrendelést lebonyolító Vmall szerint a készülékre a bejelentést megelőzően 3,7 millió vásárlási előregisztráció érkezett - akkor még az ár ismerete nélkül.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról