:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 10. 13:00

Nincs apelláta, ki kell fizetnie a Google-nek a korábbi gigabírságát

A legfelső szinten is bukta a Google, illetve annak anyacége, az Alphabet az Európai Bizottság 2017-es bírságoló határozatával szemben indított pert, így a cégre kirótt 2,42 milliárd eurós büntetés jogerős.

Nem a mai lesz az a nap, melyre az amerikai technológiai vállalatok szívesen visszaemlékeznek majd az EU-s működésükkel összefüggésben: az Európai Unió Bírósága (CJEU) helyben hagyta az Európai Bizottság határozatában foglalt, 2,42 milliárd eurós bírságot, melyet az uniós versenyjog megsértése miatt kapott az amerikai technológiai multi.

A cég történelmében akkor rekord összegűnek számító bírságot azért kapta a Google, mivel az Európai Bizottság vizsgálata során megállapította, hogy a társaság a keresőmotorok piacán élvezett dominanciáját arra használta, hogy egy másik Google-termék, az árösszehasonlító szolgáltatások között versenyző Google Shopping számára előnyt szerezzen, ezzel pedig megsértette az uniós versenyügyi normákat.

vestager_google_shopping
margrethe vestager, az EU versenypolitikáért felelős biztosa

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

A Google, illetve az Alphabet megtámadta a Bizottság határozatát az Európai Unió Törvényszéke előtt, mely 2021. november 10-i ítéletével lényegében elutasította a keresetet, és helybenhagyta a bírságot. Úgy ítélte meg viszont, hogy nem nyert bizonyítást, hogy a Google magatartása – akár csak potenciális – versenyellenes hatásokkal járt az általános keresési piacon. Következésképpen megsemmisítette a Bizottság határozatát annyiban, amennyiben e piac vonatkozásában is megállapította az erőfölénnyel való visszaélés tilalmának megsértését.

A vállalat ezt követően fellebbezést nyújtott be a Bírósághoz, amelyben azt kérte, hogy a Bíróság helyezze hatályon kívül a Törvényszék ítéletét annyiban, amennyiben az elutasította a keresetüket, és semmisítse meg a Bizottság határozatát.

A Bíróság ma a fellebbezést elutasította és helyben hagyta a Törvényszék ítéletét.

A bizottsági határozatban szereplő 2,42 milliárd eurós bírság nem sokáig számított rekordbírságnak a Google számára, hiszen egy évvel később, 2018-ban az EU végrehajtó szerve 4,34 milliárd euróra bírságolta a vállalatot, melyet másodfokon 4,125 milliárd dollárra mérsékelt a Törvényszék. A 2018-as határozat szerint a Google az Android operációs rendszer használatának versenyellenes feltételeivel jelentős piactorzító hatást ért el.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról