:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 10. 11:08

Hátraarc az Apple 13 milliárd eurós adóelkerülési ügyében

A másodfokú végzéssel ellentétes tartalmú ítéletet hozott ma az Európai Unió Bírósága az Apple írországi adóelkerülési ügyében, így a cégnek végül mégis vissza kell fizetnie Írországnak 13 milliárd eurónyi elmaradt adót - plusz a kamatokat.

Az új iPhone-ok bemutatóját követő napon kapott roppant kellemetlen pofont az Európai Unió Bíróságától az Apple azáltal, hogy a testület a Törvényszék 2020 júliusában hozott ítéletét megsemmisítve gyakorlatilag megfordította annak az adóelkerülési pernek a kimenetelét, melyben az Apple 2003 és 2014 között keletkezett 13 milliárd eurónyi írországi társasági adójának a sorsa volt a tét.

A mai bírósági ítélet értelmében a cupertinói cég az Európai Bizottság 2016-os határozatának megfelelően, a másodfokú döntéssel ellentétben mégis jogalappal fizette vissza Írország számára a fenti összeget, illetve annak kamatait, mivel azt az Európai Unió adójogszabályaiba ütköző, tiltott állami támogatásnak minősülő megállapodás révén "spórolta meg".

Az eredeti eljárásban két konkrét adóhatósági döntést vett górcső alá a Margrethe Vestager vezette uniós hatóság, amely lehetővé tette az Apple számára, hogy az ír társasági adó megfizetése nélkül, gyakorlatilag átutalja azt az EU-n kívüli leányvállalatának.

apple_cork

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

A Bizottság korábbi közleménye szerint a konkrét döntések lehetővé tették, hogy az Apple Sales International 2003-ban befizetett 1 százalékos effektív adókulcsát 2014-re 0,005 százalékra csökkentse - jóval alacsonyabbra, mint amennyit bármelyik ír vállalat fizet.

Bár a Törvényszék 2020-as ítélete alapján a perben a Bizottság nem tudta bizonyítani, hogy az ominózus döntések ellentétesek az állami támogatásokról szóló 107. törvénycikk (1) bekezdésével, a bíróság főtanácsnokai közül egy már tavaly novemberben jelezte, hogy eljárásjogi hibák miatt ennek az ítéletnek a megsemmisítését fogja javasolni a testületnek.

A CJEU mostani döntése egyértelmű győzelem az Európai Bizottság számára, emellett viszont óriás pofon mind az Apple, mind a technológiai multikat hasonló adókedvezményekkel magához csábító EU-s tagországnak, Írországnak. Az ügyben további fellebbezésnek nincs helye, ezzel a jogi procedúra lezártnak tekinthető.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról