:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 9. 13:45

Komoly pofont kapott az Internet Archive a digitalizált könyvekért

Nyertek a nagy kiadók az Internet Archive-val szemben, miután a bíróság kimondta, hogy az online archívum szerzői jogokat sértett, amikor licencszerződés nélkül terjesztett tovább könyveket. Az online katalógus fellebbezését elutasították.

Az internet könyvtárosaként ismert nonprofit Internet Archive fellebbezését elutasította az amerikai fellebbviteli bíróság a könyvkiadókkal évek óta húzódó ügy elsőfokú ítélete után. A bíróság elutasította az Archive.org védekezését, miszerint virtuális könyvtára legálisan működik a méltányos használat doktrínája szerint, így kimondta azt is, hogy a legnagyobb internetes katalógus szerzői jogokat sértett azzal, hogy számos könyvet tett letölthetővé az interneten digitalizált formában.

Az ügy még az archívum által 2020-ban indított Nemzeti Sürgősségi Könyvtár (NEL) kapcsán kezdődött, amikor a szervezet a koronavírus-járvány idején digitalizált könyvek terjesztésével segítette az olvasókat a könyvtári anyagokhoz való hozzáférésben. Bár később már csak korlátozásokkal lehetett kölcsönözni, több kiadó, köztük a Hachette Book Group, a HarperCollins és a Random House is úgy döntött, hogy beleáll az Internet Archive-ba, és júniusban pert indítottak.

iarchive

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

Kevesebb mint három évvel később egy szövetségi bíró a felperesek javára döntött az elsőfokú ítéletben, és megállapította, hogy a nonprofit weboldal megsértette a kiadók szerzői jogi védelmét, mikor a könyvek engedély nélküli terjesztését félrevezetően kölcsönzésnek nevezte.

A döntés ellen benyújtott fellebbezés lett most visszautasítva, így másodfokon is megerősítést kapott az ítélet. Az Internet Archive számára mindössze annyi lehet kedvező az ügyből, hogy a bíróság elismerte, hogy nem számít kereskedelmi jogalanynak. Egyébként a döntés precedentst teremthet a későbbiekben a digitális archívumok jogszerűségét illetően.

Az archívumnak egy másik ügye is zajlik szerzői jogsértés kapcsán, perrel néz szembe a Universal Music Group és a Sony által tavaly indított zenei digitalizálási projektjei miatt.

A 28. éve működő Internet Archive legfőbb célja a 21. század tömegkommunikációs médiumának konzerválása, mely feladat olykor sokkal nagyobb kihívást jelent mint a nyomtatott vagy írott anyagok rendszerezése, illetve tárolása. A pár száz alkalmazottat foglalkozó non-profit internetes könyvtár fenntartásának egy részét felhasználói adományok fedezik.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról