:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 9. 10:45

Nem lesz egyhamar átjárható a WhatsApp és a Messenger

A Meta már nyilvánosan is megosztotta ütemtervét a csevegőalkalmazásai átjárhatóságával kapcsolatban: 2025-ben először szöveges üzeneteket lehet váltani harmadik felek alkalmazásait használókkal, de 2027-ig kell várni a hanghívásokra.

Többek között a nagy technológiai óriások hatékonyabb szabályozásának ígéretével jött létre többéves jogalkotói procedúrát követően az Európai Unió digitális piacokat szabályozó jogszabályi kerete, a Digital Markets Act (DMA), melynek egyik kimondott célja az volt, hogy az eljárás alá vont cégeket - amennyiben nem vállalnak önkéntes kötelezettségeket - a korábbiaknál gyorsabban a helyes irányba lehessen terelni akár kötelezettségek vagy bírság kiszabásával.

A DMA a legnagyobb platformok közül a Meta-hoz tartozó Messengert és a WhatsAppot is vastagon érinti majd. A tavaly hatályba lépett jogszabály értelmében a Meta két szolgáltatása ún. digitális kapuőrnek felel meg, és mint olyan, számos olyan kötelezettség vonatkozik rá. Ilyen, lényeges kötelezettség a platformok közti átjárhatóság biztosítása, vagyis a WhatsAppnek és a Messengernek - a jogszabályban foglaltaknak megfelelően - biztosítaniuk kell, hogy felhasználóit más platformokról küldött üzenetekkel is el lehessen érni és vice versa.

A Meta a napokban tette közzé, hogy milyen vállalásokkal állt elő a DMA-nak való megfelelés érdekében a csevegőappok közti átjárhatóságot illetően. A cég állítása szerint a felhasználók értesítések útján tájékozódhatnak majd az új lehetőségekről és a harmadik féltől származó integrációkról, illetve arról is, ha egy újonnan elérhetővé vált kompatibilis üzenetküldő alkalmazással bővül a támogatott appok listája. Egyértelműen próbálja majd végigvezetni a felhasználókat a folyamaton, akik egy kijelölt mappát hozhatnak létre a harmadik felek szolgáltatásából származó üzenetek számára, de a kombinált megjelenítés mellett is dönthetnek.

meta_organize_inbox

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

A platformszintű átjárhatóság eleinte a szöveges üzenetekre, a különböző multimédiás tartalmak küldésére (fotó, videó, hangfájl illetve adatfájl) korlátozódhat, később azonban a hang- és videohívásoknál is lehetővé kell majd tenni pl. egy Telegram-felhasználó számára, hogy a WhatsAppot használó ismerősével kapcsolatba lépjen anélkül, hogy az appot telepítenie kelljen.

A Meta ezzel együtt támaszthat bizonyos technikai elvárásokat a csatlakozni kívánó platformok felé, ami elsősorban a szolgáltatás biztonságos használatát hivatott elősegíteni. Ilyen például a megfelelően erős titkosítási algoritmus vagy protokoll használata - a WhatsApp például elvárja, hogy a csatlakozni kívánó partnerek a Signal protokollt használják az üzenetek titkosítására, ami technikai akadályokat jelenthet.

Minderre elég sokat kell még várni, a Meta blogposztja szerint 2025-ben bevezeti már a csoportos funkciókat a harmadik felek csevegéséhez, de csak 2027-ben terjed ki a lehetőség a hang- és videóhívásokra, és ezáltal eddig kell várni a DMA-nak való megfelelésre.

Miközben a Meta próbál eleget tenni a DMA üzenetkezeléssel kapcsolatos kéréseinek, más oldalról is erős rajta a nyomás, az EU főleg a tavaly novemberben bevezetett, havi előfizetéses szolgáltatása miatt vizsgálja, mivel felmerült, hogy a cég által kínált bináris választási mód nem nyújt valódi lehetőséget azoknak a felhasználóknak, akik nem kívánják, hogy a Meta az internetes tevékenységüket nyomon kövesse. Ezt a modellt tavaly óta számos támadás érte már mind jogvédők mind fogyasztóvédők részéről, amire válaszul a Meta nemrég bejelentette, hogy csökkenti a havi díjat.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról