:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 9. 09:15

Decemberben dőlhet el, mit vár Amerika a Google-től

Pár hónapon belül dönthet az amerikai igazságügyi minisztérium arról, hogy a Google-nek mit kell bevállalnia ahhoz, hogy a keresőpiacon az évek során kialakult monopóliumát kompenzálja.

Idén decemberben terjesztheti elő az amerikai igazságügyi minisztérium azt az indítványt, melyben a Google további működésére vonatkozó előírásokra tesz javaslatot a bíróságnak - a cél, hogy a keresőcég évek, évtizedek alatt szisztematikusan kiépített, bíróság által megállapított monopóliumát megtörjék, illetve a további jogellenes magatartástól eltiltsák a vállalatot.

A folyamatban lévő ügy pénteki bírósági meghallgatásán az ügyészség egyelőre nem részletezte, hogy milyen kötelezettségeket róhatnak a vállalatra, a minisztérium jogásza mindössze annyit közölt, hogy a csomag mindenre kiterjedő lesz majd, illetve figyelembe veszi, hogy a Google szervesen integrálja a keresőszolgáltatásába saját mesterséges intelligenciáját, a Geminit.

google_monopoly

Az igazságügyminisztérium kontra Google (Alphabet) perben augusztus elején mondta ki a bíróság, hogy a társaság monopóliumot épített az online keresőszolgáltatások piacán, ezzel elérve, hogy mára a teljes szegmens 90%-át konrollálja.

Az amerikai jogrendnek megfelelően az augusztusi ítélet csak a jogsértés tényét állapította meg, a további intézkedéseket egy újabb eljárás keretén belül állapítják meg, melynek részeként a minisztérium előterjesztésének kulcsszerepe lehet.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

A kötelező előírások, vállalások kapcsán gyakorlatilag az elsőfokú ítélet meghozatala óta zajlanak a találgatások, kezdve a Google feldarabolásától, egyes részlegek leválasztásától, azaz a strukturális átalakításoktól az adatok versenytársak részére előírt kötelező átadásán keresztül az alapértelmezett keresőmotorra vonatkozó exkluzív szerződések betiltásáig.

A minisztérium pénteken ismertetett álláspontjának tükrében valószínű kimenetel lehet, egyben az AI-megoldások piacán kiépített jövőbeni dominanciát korlátozná az, ha a Google-nek megtiltanák, hogy a keresőszolgáltatásba szervesen integrálja saját mesterséges intelligencia modelljét, mely linkek sokasága helyett akár több bekezdésből álló összefoglaló választ adhat egy szabad szavas keresésre az interneten fellelhető információk alapján.

Amíg ugyanakkor a teljes jogi huza-vona véget ér, addig a Google-t semmi nem korlátozza abban, hogy a Geminit a továbbiakban is szervesen integrálja a különböző termékeibe, beleértve a keresőt. A cég már korábban közölte, hogy az augusztusi, elsőfokú ítéletet megfellebbezi, a másodfokú eljárás pedig legalább egy évig tarthat, mely után még mindig van fellebviteli lehetősége a cégnek.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról