:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 6. 11:48

A Qualcomm pályázna az Intel egyes részlegeire

Napról-napra érkeznek az újabb hírek az egykor szebb napokat látott processzorgyártó, az Intel kálváriáit, illetve a potenciális megoldáshoz vezető utat illetően. A legfrissebb pletykák szerint a Qualcommot érdekelné a cég egy vagy akár több fejlesztési részlege.

Vizsgálja annak lehetőségét a Qualcomm, hogy érdemes lenne-e megszerezni az Intel egyik-másik processzorfejlesztő részlegét ezzel az Arm architektúráira épülő megoldásokat követően x86-os termékekkel kiegészítve portfólióját - írja exkluzív értesülésében a Reuters.

A saját gyárakkal nem rendelkező Qualcomm a források szerint leginkább az Intel kliensekbe, azaz PC-kbe épített processzorait fejlesztő divízió érdekelheti, mely az utóbbi negyedévekben komoly forgalomeséssel volt kénytelen szembenézni a PC-piac megtorpanása miatt.

Ez csak tetézte az Intel évek óta tartó, a menedzsment rossz döntéseihez köthető, fokozatos technológiai lemaradással járó szenvedését, mely a vállalat a legutóbbi negyedévében jelentett kifejezetten pocsék üzleti eredményeiben és az állomány 15%-ának elbocsátásáról szóló bejelentésben tetőzött augusztus végén.

chip_upside_down

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Szeptember elején szintén a Reuters szellőztette meg, hogy a cégvezetés tanácsadók bevonásával egyfajta válságterven dolgozik, melyet szeptember közepén tárnak majd az igazgatótanács elé - már itt felmerült, hogy a vállalatot esetleg tovább tagolják illetve egyes leányvállalatokat értékesítenek, ám az akkori spekulációk legelső eshetőségként még csak a 2015-ben felvásárolt Altera értékesítésével számoltak.

A Reuters legfrissebb értesülésével kapcsolatban az Intel leszögezte, nem kereste meg a céget a Qualcomm semmiféle akvizíciós ügylet kapcsán, illetve a cég továbbra is mélyen eltökélt a PC-s üzletág fellendítése iránt. A Qualcomm nem kommentálta a pletykákat.

A két cég üzletét és erőviszonyait jól jelzi két pénzügyi adat, így az Intel kliens üzletága a tavalyi évben összesen 29,3 milliárd dollárnyi árbevételt termelt, míg az elsősorban okostelefon-processzorokat és modemeket gyártó Qualcommhoz 35,82 milliárd dollár folyt be összesen. 

Szintén beszédes, hogy a Qualcomm 182 milliárd dollárt meghaladó piaci értékével jelen pillanatban éppen százmilliárd dollárral ér többet, mint az Intel.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról

CLAUDE

1

Vállalati előfizetéssel erősít a Claude

2024. szeptember 5. 14:25

Jön a Claude Enterprise, amivel az Anthropic versenyképesebbé válik a piacon egyértelműen vezető OpenAI ChatGPT Enterprise szintjével szemben.