:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 6. 09:24

Szakít a zéró moderációval a Telegram

Nem lehet többé következmények nélkül posztolni bármit a Telegram privát chatszobáiban - a közösségi platform felhasználói a jogsértőnek vélt tartalmakat mostantól jelenthetik a moderátoroknak.

Gyökeresen megváltozik a Telegram moderációs rendszere pár héttel azután, hogy a francia hatóságok letartóztatták a közösségi platform vezérigazgatóját, Pavel Durovot, egyebek mellett azzal vádolva az orosz származású milliárdost, hogy a Telegramon kontrollálatlanul tevékenykedhetnek bűnözők illetve egész bűnözői csoportok.

A szolgáltatás eddig gyakorlatilag teljes egészében a zéró moderáció alapelveit vallotta, ez azonban pénteken hirtelen megváltozott azzal, hogy a platformon keresztül elérhető privát chateknél megjelent egy új funkció, mellyel különböző visszaélésekkel (erőszakos tartalom, pornográfia, szerzői és szomszédos jogok megsértése, drogkereskedelem stb.) összefüggésben lehet jelenteni az adott posztot a platform moderátorainak.

telegram_people

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Ezzel párhuzamosan megváltozott a felhasználókat tájékoztató kérdezz-felelek oldal tartalma is, mely a jogsértő tartalmak megjelenésére vonatkozó szekciójában korábban azt közölte, hogy a privát chatekkel kapcsolatosan nem dolgoz fel semmilyen moderációra vonatkozó felhasználói jelzést, akkor sem, ha a tartalom nyilvánvalóan illegális.

Ez a szekció változott meg pénteken úgy, hogy a szolgáltató az oldalon részletesen leírja, hogy hogyan lehet egy-egy posztot jelenteni a moderátoroknak.

A változásokkal egy időben először szólalt meg maga Pavel Durov is az ügyben saját Telegram-csatornáján, ahol a cégvezető többek között leírta, hogy a platform gyors növekedését kihasználták a bűnözők, ezért a cégvezető személyes célja, hogy a Telegram működése ezen a téren jelentősen javuljon.

Durov ezzel együtt posztjában élesen kritizálta a francia hatóságok eljárását, többek között kijelentve, hogy alapjaiban téves az az eljárás, mely az "okostelefon-éra előtti jog" szerint vádol meg egy cégvezetőt azért, amiért az általa kínált szolgáltatást használva harmadik fél jogsértést követ el.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról

CLAUDE

1

Vállalati előfizetéssel erősít a Claude

2024. szeptember 5. 14:25

Jön a Claude Enterprise, amivel az Anthropic versenyképesebbé válik a piacon egyértelműen vezető OpenAI ChatGPT Enterprise szintjével szemben.