:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 5. 12:15

Együtt készít MR-szemüveget a Qualcomm, a Samsung és a Google

Fokozódik a helyzet az eddig meglehetősen kicsinek számító MR-headset piacon, az Apple nem túl fényesen muzsikáló Vision Pro headsetétől eltérő megközelítéssel érkezhet a Qualcomm, a Samsung és a Google közösen tervezett saját megoldása és MR-platformja.

A Qualcomm vezérigazgatója, Cristiano Amon megerősítette, hogy a Samsung és Google cégekkel együttműködésben aktívan dolgoznak egy kevertvalóság-headseten. Az eszköz okostelefonokkal lesz használható, így az Apple méretes Vision Pro MR-headsetjének koncepciójától eltérő megközelítést alkalmaznak a tervezők.

A kiterjesztett és virtuális valóságot vegyítő szemüveggel kapcsolatban eddig szűkszavú a vállalat, de Amon utalást tett a Meta és a Ray-Ban közös okosszemüvegére, ami külsőre egy átlagos szemüvegnek tűnik, de vezeték nélkül kapcsolódik okostelefonhoz, és a beépített kamera mellett saját fejlesztésű hangasszisztenssel vezérelhető.

A Qualcomm valószínűleg hasonló termékben gondolkodik, és már hardveres téren is nyilvánvaló, hogy komoly tervei vannak a kategóriában, miután bemutatta a kifejezetten okosszemüvegekhez tervezett Snapdragon AR1 Gen 1 chipet. A gyártó különféle chipjei lehetővé teszik az AI-alkalmazások helyi futtatását az eszközön anélkül, hogy a felhőben kellene végezni a számításokat.

ar_sam

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A Qualcomm fejese által elképzelt jövőben mindenkinek van egy kevertvalóság-szemüveg a mobilja mellé is, ami meglehetősen optimista jövőkép. A virtuális és kiterjesztett valóság headsetek piaca lényegesen kisebb az okostelefonokénál. Az International Data Corporation idén 9,7 millió VR- és AR-headset kiszállítására számít, ami jóval kevesebb, mint az előrejelzett 1,23 milliárd szállított okostelefon.

Auugusztus végén érkezett a hír, hogy a területen szintén próbálkozó Meta hátrébb lép, és nem kíván harcba szállni az Apple-lel a kevert valóság headsetek prémium szegmensében, és elkaszálta saját felsőkategóriás termékének ötletét, ami nem meglepő a Vision Pro eredményeit látva.

Július 12. óta hivatalosan is kapható a februárban elrajtolt Vision Pro AR/VR headset az Európai Unióban, de a piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezdeti lelkesedés hamar elfogyott iránta, ami egyrészt a termék csillagászati, 3500 dolláros árának, másrészt a hézagos ökoszisztémának, azaz elsősorban a hiányzó applikációknak köszönhető, nem beszélve az eszköz kiforratlanságából eredő egyéb tényezőkről (pl. kényelmetlen viselet, rendkívül rövid akkumulátoros üzemidő). 

Logikusnak tűnik mindezek után, hogy az Apple belsős források elmondása szerint már dolgozik a Vision Pro olcsóbb verzióján, ami 2025 végén kerülhet piacra. Egy másik irány az, amit a Qualcomm is láthatóan követni szeretne, hogy a szemüveg minél hétköznapibb kialakítást kapjon, mivel nem csak az Apple, de más VR eszközök esetében is gyakori kritika, hogy még mindig robosztusak és kényelmetlenek.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról

nvda

10

Fekete kedd volt az Nvidia-nál

2024. szeptember 4. 12:53

A befektetők nyugtalanok, ráadásul érik az amerikai versenyhatósági eljárás a cég ellen.