:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 5. 11:51

Sokkal pontosabb nyomkövetést ígér a Bluetooth 6.0

A Bluetooth-alapú jelenlétérzékelés és nyomkövetés új dimenzióit nyithatja meg a szabvány most elkészült, 6.0-s verziójával érkező Bluetooth Channel Sounding.

Az egyik legnépszerűbb, eszközök széles palettája által használt rádiófrekvenciás kommunikációs szabvány, a Bluetooth újabb mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a szabványalkotó testület, a Bluetooth Special Interest Group (SIG) a hét elején bejelentette a protokoll 6.0-s verzióját.

A kezdetben elsősorban a kis áramfelvételű PC- s perifériák és audioeszközök gyártói körében népszerű Bluetooth-alapú kommunikáció az elmúlt években, évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, a szabványba került újabb funkciók és meglévő képességek továbbfejlesztésével. 

Ilyen továbbfejlesztett képesség a Bluetooth 6.0 egyik legnagyobb dobásának számító Bluetooth Channel Sounding, melynek legfőbb előnye, hogy a különböző, Bluetooth-alapú eszközök a jelenleginél jóval pontosabban határozzák meg egymás helyzetét, ezzel pedig a nyomkövetőkkel, vagy ilyen funkcióval ellátott elveszett tárgyak gyorsabban és könnyebben megtalálhatóvá válnak.

airtag_key

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A technológia ugyan lehetővé teszi most is két Bluetooth-szt használó eszköz között a helymeghatározást és felderítést, ezt azonban kizárólag a jelerősségből és mozgás közbeni jelcsillapítás-változásból kalkulálja ki a rendszer, ami gátat szabhat a pontos helymeghatározásnak akár egy lakáson vagy szobán belül is.

Az Apple egyebek mellett ezért döntött úgy, hogy a saját nyomkövető technológiáját részben egy ultraszélessávú rádiós jeladóra építi - ilyen modul található többek között az iPhone-okban, az AirTagekben illetve a második generációs AirPods Pro fülhallgatókban. A cég ugyanakkor kizárólag bluetooth-alapú felderítést is használ egyes termékeinél, így például az Apple TV elkallódott távirányítóját is ezzel a módszerrel lehet megkeresni a nappaliban.

Az Apple-ön kívül Bluetooth-ra épít nyomkövető és helymeghatározó megoldást a Samsung és számtalan eszközgyártó is.

A teljesen új működési alapokra helyezett Bluetooth Channel Sounding ezzel együtt a Bluetooth SIG szerint biztonságosabban is használható a korábbi megoldásoknál - a szervezet ennek érdekében számos olyan biztonsági védvonalat épített be a komponensbe, mely képes különböző típusú támadásokat megelőzni illetve a sikeres támadások esélyét csökkenteni.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról

nvda

10

Fekete kedd volt az Nvidia-nál

2024. szeptember 4. 12:53

A befektetők nyugtalanok, ráadásul érik az amerikai versenyhatósági eljárás a cég ellen.