:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 5. 10:30

Rossz hírek jönnek az Intel Foundry háza tájáról

Augusztusban legyártották az első, külső megrendelő számára próbagyártásban készült chipeket az Intel félvezetőgyárában, ám a cég partnere, a Broadcom nem hivatalos információk szerint elégedetlen volt az eredménnyel, ami újabb, rossz hír az utóbbi időszakban nem épp a csúcsformáját hozó Intelnek.

Az Intel egyik legfontosabb reménysugara, a vezérigazgató, Pat Gelsinger által aktívan propagált, éppen csak szárnyait bontogató bérgyártó üzletág kaphatott komoly gyomrost az egyik legfontosabb partnertől augusztusban. A Reuters exkluzív értesülései szerint a Broadcom számára végzett próbagyártások nem hozták a megrendelő által elvárt minőséget, ami többnyire a tömegtermelés, de legalábbis a gazdaságos tömegtermelés beindításának elhúzódását eredményezheti.

Az Intel szerint minden a legnagyobb rendben van a 18A technológiát használó gyártósorokkal.

A három különböző forrástól származó értesülésekre támaszkodó riport szerint a Broadcom múlt hónapban kapta meg az első, 18A eljárással készült szilíciumostyákat az Intel Foundry üzletágától, ám a cég mérnökei a vizsgálatok során arra jutottak, hogy az Intel gyártósorai egyelőre távolról sem állnak készen a tömegtermelésre.

intel_engineer

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Az újabb, fejlettebb gyártási eljárások bevezetése során a félvezetőgyártásban a próbagyártásokra komoly hangsúlyt helyeznek a cégek. Az úgynevezett kihozatali arány, mely megmutatja, hogy egy szilíciumostyán arányaiban hány használható chip található, meghatározza egy-egy gyártó, illetve partnerei számára, hogy az adott eljárással a tömegtermelés mennyire gazdaságos, illetve elindítható-e egyáltalán a tömegtermelés.

Az Intel ezzel együtt bizakodó, a cég az értesülésekre válaszul közölte, az üzemekben található, 18A technológiát használó gyártósorok jó kihozatal mellett üzemelnek, a tömegtermelés pedig az eredeti ütemterv szerint, jövőre megkezdődhet. A vállalat hozzátette, a potenciális megrendelők részéről folyamatosan élénk az érdeklődés (az Intel a Microsofttal például már hónapokkal ezelőtt nyélbe ütött egy nagyobb üzletet).

A vállalat foundry üzletága 2021-ben alakult meg, az új stratégiai irány mögé teljes mellszélességgel beálló vezérigazgató, Pat Gelsinger felügyelete mellett. A bérgyártó tevékenység bevezetésével az Intel szakít évtizedes hagyományával, azaz ezzel immár nem csak magának, hanem más, saját gyártással nem rendelkező félvezetőipari szereplők számára is készít majd chipeket.

Az Intel új üzletága ebben a korai stádiumában ugyanakkor egyelőre csak viszi a pénzt. Tavaly a magas beruházásigénnyel magyarázható veszteség elérte a hétmilliárd dollárt, ami a cég jelenlegi helyzetében különösen fájó pontnak bizonyulhat. A jelenlegi tervek szerint a bérgyártó üzletág valamikor 2027-ben termelhet először profitot.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról