:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 4. 12:53

Fekete kedd volt az Nvidia-nál

Az Nvidia az elmúlt hónapokban rekordot rekordra halmozott a tőzsdén, rövid ideig még a világ legértékesebb vállalata is volt, ám augusztus végén megremegett a chipzilla, tegnap pedig az egész amerikai tőzsdetörténelem legnagyobb értékű egynapos esését produkálta.

Egyre idegesebbnek tűnnek az Nvidia befektetői a mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat kínáló technológiai cégek költéseinek csökkenését prognosztizáló, a korábbi hurráoptimizmust követően jóval óvatossá váló előrejelzéseket látva. Többek között ennek az ideges hangulatnak is köszönhető, hogy a vállalat papírja - mely az elmúlt negyedévek sztárjának számított a tőzsdén - kedden minden eddiginél többet veszített az értékéből.

Az Nvidia fekete keddjén az árfolyam egyetlen nap alatt 9,5%-ot esett, mellyel a cég pár óra leforgása alatt 279 milliárd dollárral ért kevesebbett, mint előtte - nem mellékesen ez lett az amerikai tőzsdetörténelem eddigi legnagyobb értékű, egy napon belüli buktája. Az esés az egész iparágat megrázta, a Philadelphiai Értéktőzsde (PHLX) mértékadó chip indexe 7,75%-ot esett, melyhez hasonló visszaesésre 2020 óta nem volt példa.

stock_market_plunge

Az Nvidia ezzel egyébként a Meta-tól vette át a stafétát, mely 2022. február 3-án produkált történelmi mínuszt - akkor 232 milliárd dollárt bukott Mark Zuckerberg cége.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Az adatközponti AI-gyorsítók szegmensében toronymagasan piacvezető Nvidia idén először éppen egy héttel ezelőtt remegett meg. A cég ekkor adta ki második üzleti negyedéves eredményeit, melyek hiába szárnyalták túl az előzetes várakozásokat, ennek mértéke már nem volt elég az megelőző negyedévek szárnyalásához szokott befektetőknek.

Elemzők szerint ugyanakkor korai lenne még a vészharangot kongatni, az AI-őrület ugyanis egyelőre láthatóan nem szűnt meg, az Nvidia pedig az utóbbi napok mínuszával együtt is 118%-os pluszban van idén.

A kereskedési napot követően ráadásul az árfolyam tovább zuhant, miután a Bloomberg bennfentes forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy az Amerikai Igazságügyminisztérium versenyjogi ügyekkel foglalkozó szervezete beidézte a céget, miután felmerült a gyanú, hogy a vállalat tevékenysége során versenyjogot sért, illetve jogellenesen épített ki monopóliumot az adatközponti AI-chipek piacán, ahol több mint 80%-os piaci részesedéssel bír.

Ez az idézés az amerikai jogrend szerint általában az előszobája egy versenyhatósági eljárásnak, melyek egyébként most több fronton zajlanak az amerikai technológiai multikkal szemben - az Alphabettel szemben éppen a nyáron ért véget az első ilyen eljárás, mely a cég keresőpiaci monopóliumát állapította meg, mely komoly következményekkel járhat a Google működésére nézve.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról