:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 4. 10:49

Harcba indul az Intel az AI PC-k frontján

Rövidesen kiderülhet, megérte-e a várakozás azoknak, akik az AI PC-korszak beköszöntét x86-os alapokra kívánták helyezni: a hónap végén piacra kerülnek az első Intel Core Ultra 200V -re épülő noteszgépek, melyek minden eddiginél hatékonyabb működést ígérnek, némi kompromisszummal.

Az Intelen az egész PC-iparág szeme, ám ezúttal nem csak azért, mert a patinás processzorgyártó komoly hullámvölgybe került az utóbbi hónapokban, hanem mert érkezhet a cég válasza a Qualcomm és az AMD megoldásaira az AI PC-k mezőnyében. A korábban csak Lunar Lake kódnéven emlegetett Core Ultra 200V család a gyártó szerint mindenben tekintetben versenyképes, sőt, számos aspektusát tekintve piacvezető megoldás lett.

Leg-leg-leg


A cég jelen helyzetében mindenesetre égetően szükség is lehet egy igazi sikertermékre, mely a mesterséges intelligencia hype-ot meglovagolva képes az Intel szerencséjét megfordítani és bebizonyítani, hogy a chipzillánál azért még nem felejtettek el processzort tervezni és gyártani.

intel_core_ultra200v

A berlini IFA nyitónapján tartott bemutatón ennek megfelelően az Intel csak úgy szórta a felsőfokú jelzőket a Core Ultra 200V kapcsán, így többek között elhangzott, hogy az új chip a kifejezetten könnyű és vékony noteszgépekbe szánt megoldások szegmensében

  • a világ leggyorsabb CPU-magjait
  • a világ legjobb grafikus gyorsítóját
  • és a világ legjobb AI számítási teljesítményét integrálja.

A leginkább figyelemre méltó, illetve a noteszgépek szegmensében talán az egyik legrelevánsabb szempontot tekintve az Intel szerint a Core Ultra 200V egyenesen a világ leghatékonyabb x86-os lapkája lett, elődjéhez képest nagyjából 50%-kal alacsonyabb áramfogyasztásának köszönhetően.

intel_core_ultra200v_spec

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Az AI PC-k (illetve a Microsoft terminusában Copilot+ PC-k) szegmensében az egyik legfontosabb elvárás mégsem ez, hanem az NPU alegység teljesítménye, ahol a Core Ultra 200V jelentős előrelépést hozott: a chip AI-gyorsítójának nyers teljesítményét másodpercenként akár 48 trillió műveletre (TOPS) értékeli a gyártó, ami jelentős növekedés a Meteor Lake NPU 10 TOPS-ához képest. Ez egyebek mellett lehetővé teszi a Windows 11 24H2 számos olyan funkciójának futtatását, amelyeket a régebbi Windows PC-k nem kapnak meg.

A Core Ultra 200V a P-magok (Performence) és az E-magok (Efficiency) architektúráját is frissítette, illetve következő generációs GPU-architektúrát és néhány tokozási változást hoz. További újdonság, hogy az Intel ezzel a generációval kivezeti a Hyper-Threading technológiát, ami a szimultán többszálú (SMT) végrehajtás egyik sokat ígérő implementációjaként érkezett több mint egy évtizede.

A kommunikációs szabványokat tekintve mindegyik Core Ultra 200V processzorral érkező laptop legalább két Thunderbolt 4 portot kínál majd, a rendszerlapka integráltan Bluetooth 5.4 és Wi-Fi 7 vezérlőt tartalmaz.

Csak karcsú és könnyű gépekbe


Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy a Core Ulra 200V sorozatú chipeket kifejezetten a könnyű és vékony hordozható noteszgépekbe tervezte az Intel, így a chipek az energiatakarékosabb működés érdekében legfeljebb nyolc CPU-magot és ugyanennyi GPU-magot, illetve maximum 32 GB operatív tárat támogatnak.

Utóbbi esetén a korábban sokszor természetesnek vélt bővítési lehetőség nélkül, hiszen a memóriachipek a Meteor Lake sorozattól már a tokozás részét képezik. A lapkák egyébként minimum 16 GB memóriát integrálnak, ez ugyanis az AI PC-k esetében a legalább 40 TOPS NPU teljesítmény mellett az a léc, amit meg kell ugrani.

Az első, Core Ultra 200V-re épülő noteszgépek szeptember 24-én jelenhetnek a boltokban a nagyobb OEM-ek, így többek közt a Dell, a HP, a Lenovo, az Asus és az Acer kínálatában.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról