:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 3. 12:30

Lendületet kapott a Windows 11

Az eddigi legjelentősebb piaci részesedést hasította ki magának a legújabb Windows-verzió a nyár közepén, miután több hónapig lassult az adaptáció.

Május elején úgy tűnt, hogy folyamatosan csökken a Windows 11 piaci részesedése az asztali operációs rendszerek piacán a februári csúcs óta, ráadásul a Windows 10 javára. Április végére 25,65 százalékos szeletet tudhatott magának az OS, de ami miatt szomorúbb lehetett a Microsoft, hogy a felhasználók láthatóan többen tendáltak a Windows 10 felé, méghozzá annyian, hogy első alkalommal sikerült átlépni a 70 százalék feletti értéket 2023 szeptembere óta.

Miután a legújabb verzió láthatóan kezdte elveszíteni vonzóságát életciklusa közepén, a nyáron meglehetősen gyors növekedésnek indult a frissítések száma: a StatCounter legfrissebb, augusztusi adatai szerint a Windows 11 már 31,63 százalékos részesedéssel rendelkezik, ami az eddigi csúcsot jelenti, éves viszonylatban pedig 8,46 százalékos növekedés a tavaly augusztusi 23,17százalékhoz képest.

winstatok

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Ugyan az eredmény biztató, de a legmodernebb OS még mindig meglehetősen messze van a Windows 10 népszerűségétől, ami kétszer annyi felhasználóval rendelkezik, mint utódja. A Windows 10 augusztusban 64,14 százalékon állt, ami a megelőző év azonos időszakához képest -7,8 százalékot jelent. A Windows korábbi nem támogatott verzióinak aránya viszonylag változatlan.

Ami aggasztóbb, hogy az ősrégi Windowx XP az internetre csatlakozó eszközök még 0,4 százalékán van használatban, ami annak fényében is jelentős felhasználói tábor, hogy a különböző Windows-verziók összesen 1,5 milliárd eszközön futnak.

A Windows 11 adaptációjának meglendülésében minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy a Windows 10 támogatási időszaka 2025. októberben véget ér, ennek kapcsán pedig a Microsoft aktívabban promózza az új rendszerre való frissítést. Mivel azonban sok Windows 10-felhasználó nem tud frissíteni Windows 11-re a nem kompatibilis hardver miatt, kérdéses, hogy meddig tarthat ki a lendület.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról