:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 3. 11:47

Több pénz kérnek az európai chipgyártók

Az egyik legnagyobb európai technológiai szervezet, az ESIA arra szólított fel, hogy fel kell gyorsítani a helyi chipgyártó-ipar felzárkóztatását célzó támogatási alap kiosztását, illetve több forrás bevonására is szükség lehet a cél érdekében.

Fel kell gyorsítani az európai félvezetőgyáró-ipar dotációs folyamatát, illetve azonnal szükség lenne a tavaly tavasszal felállított Chips Act dotációs alap után egy megújított támogatási konstrukcióra, újabb források bevonásával - figyelmeztet a legnagyobb, félvezetőgyártásban érdekelt európai cégeket tömörítő szakmai szervezet, az European Semiconductor Industry Association (ESIA).

A szervezet nyílt levele az újonnan felálló Európai Bizottság felé az első olyan üzenet, mely egyben az exportkorlátozások (melyek elsősorban Kína felé irányulnak) enyhítését és a dotációs folyamat felgyorsítását, rendszeresebbé tételét sürgeti. Emellett az ESIA szerint szükség lenne egy olyan, új pozícióra is a Bizottság apparátusán belül, mely kifejezetten az európai chipgyártás támogatásáért lenne felelős.

infineoi_chip

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A csoport gyakorlatilag az EU-s félvezetőgyártó-ipar összes prominens szereplőjét felvonultatja, köztük az Infineonnal, az STMicro-val, az NXP-vel valamint a globális chipgyártók számára nélkülözhetetlen berendezéseket gyártó holland ASML-lel.

A Kínát érintő, amerikai nyomásra létrejött exportkorlátozások kapcsán az ESIA hangsúlyozza, hogy a technológiák védelme és a nemzetbiztonsági törekvések fontosak ugyan, a szakpolitikának azonban mindenképpen támogatóan és pozitívabban, támogatóan kellene hozzáállnia az efféle korlátozásokhoz.

A szervezet itt ugyanakkor félig-meddig nyitott ajtókat dönget, legalábbis a holland miniszterelnök, Dick Schoof éppen múlt pénteken közölte, hogy a Kínát érintő exportkorlátozások szigorítása kapcsán a jövőben jobban szem előtt tartják majd az ASML üzleti érdekeit.

A Chips Act támogatási alapból egyébként nem csak európai cégek részesülnek, sőt, jelentős dotációt kapott egy Drezda melletti félvezetőgyár létrehozására a TSMC, illetve az Intel tervezett Magdeburgi beruházása is hozzájuthat tízmilliárd eurós nagyságrendű támogatáshoz - ez utóbbi projekt megvalósulása azonban az Intel utóbbi hónapokban egyre erősödő krízishelyzete miatt veszélybe került, így az EU sem döntött még a pontos összegről és támogatási formáról.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról