:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 3. 09:12

Avatják az első digitális állampolgárokat

Tegnap éles üzemben is elindult a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) mobilapplikációs felülete, első körben néhány alapvető, kényelmi funkcióval.

Hétfőtől fokozatosan aktiválja a platformot fejlesztő és üzemeltető IdomSoft Zrt. a Digitális Állampolgárság Programba (DÁP) előregisztrált felhasználók fiókjait abban a mobilalkalmazásban, melynek első, publikus verzióját május második felében tették közzé iOS és Android platformon.

A DÁP mobilalkalmazáson keresztül a kormányablakokban regisztrált állampolgárok az aktiválásról az előzetes tájékoztatásnak megfelelően push üzenetet kapnak a mobiljukra, ám a funkciók élesítéséhez szükséges az applikáció legfrissebb, hétvégén megjelent verziójának a letöltése is.

Az aktiválási folyamat több hullámban, fokozatosan zajlik az előregisztrációban részt vett több tízezer állampolgárnál, a folyamat előreláthatóan a hétvégén zárul majd le, illetve szintén a héten várható, hogy a regisztráció már magában az appban is elvégezhető lesz.

Az applikáció első alapfunkciói között a felhasználók megtekinthetik és továbbíthatják alapvető személyes adataikat (beleértve az okmányaik sorszámát), valamint a tulajdonukban vagy üzemeltetésükben lévő gépjárműveik minden, a forgalmi engedélyben szereplő adatai lekérdezhetők a felületen. 

dap_idopontfoglalas

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A mobilalkalmazás alighanem legjobban várt, de mindenképpen egyik legkényelmesebb új funkciója, hogy képes kiváltani a személyi azonosító okmányt rendőri igazoltatás során - ekkor az alkalmazás által megjelenített QR-kódot olvassa be a rendőr a nála lévő szkennerrel. Fontos ugyanakkor, hogy egyelőre csak a rendőri igazoltatás során váltható ki a plasztikkártya.

A DÁP-ban résztvevők a fentieken túl egyszerűen és ingyenesen kérhetnek le a Belügyminisztériumtól elektronikusan hitelesített hatósági erkölcsi bizonyítványt, foglalhatnak időpontot kormányablakba, illetve hétfő óta az Ügyfélkapura is bejelentkezhetnek az alkalmazás segítségével.

A program a következőkben több jelentős frissítéssel és újdonsággal egészül majd ki, így jövő év közepétől már egyes piaci szolgáltatóknál (jellemzően bankoknál, közmű- és távközlési szolgáltatóknál) is lehetővé válik a DÁP-on keresztüli hitelesítés, illetve még előtte érkezik a dokumentumok digitális aláírásának lehetősége a rendszerbe.

A DÁP indulása, a program működésének a háttere és a várható újdonságok lesz a következő HWSW Weekly podcast témája, ahol Bányai Zsolt, az IdomSoft vezérigazgató-helyettese lesz a vendégünk.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról