Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 30. 12:48

Csak úgy kapkodják a Dell szervereit az AI miatt

Óriásit nőtt a szerverek iránti kereslet a Dell második negyedéves jelentése szerint, ám az üzleti ügyfelek érdeklődése még mindig nem élénkült a PC-k iránt.

A Wall Street várakozásait felülmúló második negyedéves eredményeket jelentett a Dell, nem is akármilyen növekedéssel: 80 százalékot ugrott a szervereladások száma a megelőző évhez képest. Az előrejelzett 24,53 milliárd dollár helyett végül 25,06 milliárd dollár bevételt jelentett a cég 9 százalékos növekedéssel, míg a nettó bevétel 85 százalékkal 841 millió dollárra ugrott az előző év azonos időszakában jelentett 455 millió dollárról.

Az AI-hoz kapcsolódó hardverek értékesítése a vállalat adatközponti szervereket és rendszereket gyártó Infrastructure Solutions Group (ISG) alá tartozik, ami a szervezet leggyorsabban növekvő egysége. Az ISG a második negyedévben 38 százalékkal 11,65 milliárd dolláros rekordbevételt szerzett.

dell_szerverek

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Az eredményjelentés legfigyelemreméltóbb része a kiszolgálókból és hálózatokból származó bevétel, ami többek közt az Nvidia és az AMD által gyártott grafikus gyorsítókon alapuló szervereket, valamint a régebbi alkalmazásokhoz használt hagyományos szervereket foglalja magába. Az ISG részleg alatt összesen 3,1 milliárd dollár AI-szerverek eladásából származott, szemben a májusi negyedévi 1,7 milliárd dollárral, ami 23 százalékos növekedés.

A cég szerint mivel egyre több nemzet képez ki saját lokalizált nagy nyelvi modellt, a trend kétszámjegyű növekedéssel járulhat hozzá a 2025 januárjában záruló pénzügyi év bevételéhez.

A Dell úgy gondolja, hogy a bevétel ugrása alátámasztja, hogy folyamatosan növekszik a szerverek iránti kereslet, és már most 3,8 milliárd dollár értékű, egyelőre teljesítésre váró rendelésük van. A szintén ISG alá tartozó tároló üzletág bevétele azonban 5 százalékos visszaesést mutatott 4 milliárd dollárra.

A PC-kre és laptopokra összpontosító Client Solutions Group bevétele éves szinten 4%-kal 12,41 milliárd dollárra csökkent, de ez sejthető volt. A fogyasztói árbevétel, tehát a magánszemélyeknek árusított PC-ket is magába foglaló bevétel még nagyobb mértékben, 22%-kal 1,86 milliárd dollárra esett vissza. A PC-piac történelmi visszaesést tapasztalt az elmúlt két évben, miután a koronavírus-járvány eleinte megdobta az eladásokat, a talpraállás gyengécske jelei pedig csak lassan mutatkoznak.

Az eredmények közzététele után a részvények körülbelül 4%-ot erősödtek a hosszított kereskedés során, miután New Yorkban 110,74 dolláron zártak. Az idei év során a részvények már 45%-ot emelkedtek.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról