Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 30. 11:41

A Samsung viheti a Nokia mobilhálózati részlegét

Új kézbe kerülhet az egykor szebb napokat látott finn technológiai multi, a Nokia mobilhálózati komponenseket gyártó divíziója. Az egyik potenciális kérőként azt a Samsungot hozták hírbe, mely egyre komolyabb ambíciókat dédelget a szegmensben.

Többek között a mobilhálózati eszközöket fejlesztő és gyártó divízió értékesítése is felmerült opcióként annak az intézkedéscsomagnak a részeként, mellyel a Nokia menedzsmentje a társaság tartósnak bizonyuló balszerencséjét próbálja megfordítani. A potenciális kérők között ott lehet a Samsung, mely az 5G-s rádiós hálózati berendezések (RAN) terén maga is a Nokia egyik versenytársává vált.

A Bloomberg bennfentes értesülésekre alapuló spekulációi szerint a Nokia mobilhálózati eszközöket gyártó üzletágát 10 milliárd dollárért adhatják el, jóllehet nem ez az egyetlen opció az évek óta önmagát kereső divízió felrázására.

nokia_mwc

A Nokia legutóbbi, második negyedéves üzleti eredményei kifejezetten pocsékul alakultak, a cég árbevétele 18%-kal esett, jóllehet ebben közrejátszott, hogy egy évvel korábban az indiai 5G-s hálózatmodernizációs tenderek révén jelentősen nőtt az értékesítés volumene.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A legnagyobb finn technológiai multi tavaly év végén hatalmas gyomrost kapott azzal, hogy elbukott amerikai legnagyobb mobilszolgáltatójának, az AT&T -nek a tenderén, ahol az örök európai rivális, az Ericsson lett a befutó egyben a több mint tízmilliárd dolláros büdzséből származó bevétel egyik legfőbb várományosa. A vállalat még ezt megelőzően, tavaly októberben 14 ezer munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be.

A Nokia 2013-ban vásárolta ki a Siemens részesedését a Nokia Siemens Networksből, innentől önállóan irányították a finnek a Nokia Networksöt. A vállalat ugyanakkor az 5G-s korszak kezdetén technológiai hátrányba került riválisaihoz, így legfőképpen a kínai Huawei Technologieshez, a szintén kínai ZTE-hez és a svéd Ericssonhoz képest, így jobb híján azokon a piacokon próbált érvényesülni, ahová a kínai beszállítókat nem engedték be. 

A fejlett országokban működő operátorok lassuló 5G-s hálózatfejlesztési beruházásai miatt a Nokia ugyanakkor az utóbbi időben legfőképpen az indiai és latin-amerikai tendereken tudott üzleteket szerezni, ahol jellemzően nyomottabb áron, kisebb árréssel tudta csak értékesíteni technológiáját.

A Nokia a Bloomberg tudósítása kapcsán közölte, nem kommentál piaci pletykákat és értesüléseket. A cég pénteken egy tőzsdei közleményt is kiadott, melyben leszögezte, hogy a megjelent spekulációkhoz kötődően semmilyen bejelenteni valója nincs, illetve semmiféle hasonló projekt nem húzódik a háttérben.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról