Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 29. 12:50

Ismét generálhat képeket emberekről a Google Gemini

Történelmileg pontatlan emberábrázolás miatt robbant ki a botrány februárban a Google Gemini szolgáltatással kapcsolatban, a keresőcég mostanra állítása szerint jelentősen csökkentette annak esélyét, hogy a jövőben hasonló esetek fordulhassanak elő.

A Google február végén függesztette fel a személyeket ábrázoló képek generálásának lehetőségét a Gemini (korábban Bard) szolgáltatásban, miután több felhasználó is arról adott visszajelzést, hogy az eszköz rendkívül pontatlanul teljesít történelmi témájú képek előállításában. 

A keresőcég szerdán közölte, hogy hamarosan ismét lehet embereket ábrázoló képeket generálni a Geminivel, miután sikerült komoly technikai fejlesztéseket végrehajtani a terméken, emellett javított az értékelési készleteken és a sebezhetőségek tesztelésére használt red teaming gyakorlaton.

googlegeminikiemelt

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A cég így megnyitja a korai hozzáférést új Imagen 3 technológiájához a fizetős Gemini Advanced, Business és Enterprise felhasználók számára, mely nem támogatja a fotorealisztikusan azonosítható személyeket, a kiskorúak ábrázolását és a túlzottan véres, erőszakos vagy szexuális jeleneteket. Emellett már tartalmazza a SynthID vízjelezési megoldást is, amivel egyértelműen jelezhető, hogy AI-jal előállított képről van szó.

A keresőóriás azért kiköti, hogy mint minden generatív AI-szolgáltatás esetében, a Gemini sem hoz létre mindig tökéletes képeket. A Gemini korábban több alkalommal is színesbőrűként, vagy ázsiaiként ábrázolt olyan történelmi személyeket, akik nem voltak azok, többek közt amerikai alapító atyákat, náci katonákat, ugyanígy járt el a vikingek ábrázolásakor is, vagy amikor a pápáról kértek képet.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról