Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 29. 10:17

Még az Nvidia-nál sincs végtelen növekedés

Kezdenek felocsúdni a befektetők a rózsaszín ködös álomból, belátva, hogy az Nvidia sem nőhet az égig - a tökéletességre vágyó tőzsde a legkisebb negatív fejleményt is azonnal megbosszulta tegnap.

Szerdán közzétette második negyedéves üzleti jelentését az Nvidia, mely a mesterséges intelligencia hype hátán fixen a világ legértékesebb három cége közé verekedte be magát idén. A cég növekedése ugyan továbbra is erős, a lendület azonban kissé megtörni látszik, amit azonnal 7%-os árfolyameséssel reagált le a tőzsde, ezzel pár óra alatt nagyjából 175 milliárd dollárt kiradírozva a cég értékéből.

Mindezt úgy, hogy az Nvidia negyedéves bevétele immár a negyedik egymást követő negyedévben nő három számjegyű mértékben - a legutóbbi periódusban 122%-os volt a bővülés, a cég negyedéves bevétele elérte a 30 milliárd dollárt.

A cég a folyó negyedévben ráadásul még jobb bevételi számokat vár, így a jelenlegi negyedéves ciklusban 32,5 milliárd dollárra nőhet az árbevétel, szemen a 31,8 milliárd dolláros elemzői konszenzussal.

nvidia_ai_stock

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A Reutersnek megszólaló elemzők szerint ugyanakkor az Nvidia mostanra elért arra a szintre, hogy a befektetők azt várják, a cég stabilan szállítja az előzetes várakozásokat rendre felülmúló eredményeket, ám a lendület mostanra már egyértelműen lassulni látszik, így hiába teljesít továbbra is jól a cég és veri meg sorra a korábbi mutatókat és előrejelzéseket, a befektetőknek ez már nem elég.

Azért pánikra egyelőre távolról sincs ok a Santa Clara-i vállalatnál, hiszen az AI gyorsítóchipek iránti kereslet továbbra is jelentősen meghaladja a kínálatot, jóllehet a cég először ismerte el hivatalosan, hogy a legújabb generációs, Blackwell chipek gyártásának felfutása egy negyedévet csúszhat, ugyanakkor a Hopper chipek termelése gőzerővel zajlik Tajvanon a TSMC-nél.

Jensen Huang, a vállalat vezérigazgatója a negyedéves eredmények ismertetését követő konferenciahíváson közölte, a Blackwell premierjének csúszása nem hat ki érdemben a vállalat idei teljesítményére.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról