Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 28. 11:32

A britek betiltották az inflációkövető díjkorrekciót

Jövőre tabuvá válik Nagy-Britanniában a távközlési szektorban évek óta alkalmazott, inflációkövető, illetve általában véve bármiféle, automatikus százalékos díjkorrekció.

Több tízmillió brit telefon- internet- tévé- és mobilelőfizető számára kedvező döntést hozott júliusban a brit hírközlésszabályozó kormányszerv, az Ofcom, mely előzetes piacelemzést és konzultációt követően megtiltotta, hogy a távközlési szolgáltatók a jövőben az előfizetői szerződések határozott időtartama alatt évente az inflációhoz igazított automatikus díjkorrekciót alkalmazzanak.

A hatóság az új, 2025 január 17-től hatályos rendeletének indoklásában közölte, hogy a jövőbeni inflációs adatokhoz kötött automatikus áremelés a törvényi előírásokkal szemben nem teszi lehetővé a határozott idejű szerződéseket aláíró ügyfelek számára, hogy pontos képet alkothassanak a későbbi költségeikről.

Ha ez nem lenne elég, ez a díjkorrekciós gyakorlat az adott esetben szélsőségesen kilengő inflációból következő szinte összes kockázatot unfair módon az előfizetőkre hárítja.

london_underground_girl

Az Ofcom ezért azzal együtt, hogy nem tiltotta be az évenkénti díjemelést, előírta, hogy a fenti dátumtól

minden újonnan létrejövő, hírközlési szolgáltatásra vonatkozó határozott idejű szerződés esetén a szolgáltatóknak fontra és pennyre pontosan meg kell határozniuk előre, hogy a szerződés határozott ideje alatt évente mennyivel emelik meg havi előfizetési díjaikat.

Az inflációkövető díjkorrekciót a hatósággal egyeztetve korábban már önkéntesen kivezette a legnagyobb brit távközlési cég, a BT, mely egyébként elsőként építette be azt a szerződési feltételeibe még 2020-ban. A cég akkor egy olyan formulát alkalmazott, mely az éves átlagos pénzromlás százalékos mértékéből plusz fixen 3,9%-ból állt. 

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A gyakorlatot hamar átvették a versenytársak, ám az időközben elszálló brit infláció (a Consumer Prices Index alapján CPI-nek rövidített mutató 2022 decemberében 14,4%-on tetőzött az országban) miatt tömegeknek nőttek meg jelentős mértékben a havi távközlési kiadásai, mely tovább nehezítette a lakosság helyzetét ebben az időszakban.

Itthon nincs baj vele


Az inflációkövető díjkorrekció 2022-től hazánkban is bekerült az összes távközlési cég általános szerződési feltételeibe, a szolgáltatók először 2023 első félévében korrigálták a KSH adatainak megfelelően előfizetési díjaikat, melyet idén újabb automatikus korrekció követett.

A magyar hírközlési felügyeleti szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2023 januárjában gyakorlatilag világossá tette, hogy az Ofcom-mal ellentétben nem kívánja a szolgáltatók díjkorrekciós mechanizmusát korlátozni,

mivel a díjmódosítás kellően objektív azzal, hogy annak mértéke és az időpontja előre látható az előfizető számára.

A hatóság éppen múlt héten ismertette a hazai hírközlési piac áraira vonatkozó kutatásának eredményeit, melyben közölte, a magyar háztartások átlagosan havonta 20900 Ft-ot fizettek 2023-ban hírközlési szolgáltatásokra, ami 13%-kal több, mint 2022-ben.

Hazánkban a következő inflációkövető díjkorrekció a legtöbb szolgáltatónál jövő márciusban esedékes, pontos mértékéről pedig a KSH jelentése alapján az év első heteiben kaphatnak tájékoztatást az előfizetők.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról