Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 27. 10:17

Távolodik Kínától az IBM

A fokozódó piaci versenyhelyzet, a hanyatló üzlet és a politikai feszültségek is szerepet játszanak abban, hogy az IBM homokot szór egy kínai kutatási központjára, ami több mint ezer dolgozó elbocsátásával jár.

Leállította kutatási és fejlesztési központja működését az IBM Kínában, ami jól tükrözi az amerikai vállalatok országtól való függetlenedési törekvéseinek felerősödését. A létesítményben folytatott K+F munkálatokat más tengerentúli üzemekbe helyezik át – tudatta Jack Hergenrother, a cég egyik vezetője, aki arra hivatkozott, hogy az IBM egyre erősödő versennyel szembesült Kínában, és infrastrukturális üzletága az elmúlt néhány évben visszaesést mutatott.

A vállalat a kutatás-fejlesztést a későbbiekben diverzebben, több országban szeretné folytatni, egyes régiókban, például Indiában további mérnököket és kutatókat toboroz. A kínai kutatási központ bezárása több mint 1000 dolgozót érint, akiknek többsége a laboratóriumokban vállalati szoftverek fejlesztésén és tesztelésén dolgozott. A lépés hatással lesz a kínai ügyfelek támogatására is.

ibm_beijing,_pangu_plaza

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Az Egyesült Államok és Kína közötti geopolitikai feszültség sok multinacionális vállalatot késztet arra, hogy átgondolja kínai jelenlétét, többen döntenek úgy, hogy más országba helyezik át tevékenységüket. Az IBM egykor jelentős növekedési piacnak tartotta Kínát, de mivel a helyi versenytársak szolgáltatásai rendkívül megerősödtek, részesedése visszaesett: tavaly 19,6 százalékkal csökkent éves bevétele az országban a megelőző évhez képest.

A Kínában üzleti tevékenységet folytató amerikai vállalatoknak számolniuk kell az amerikai döntéshozók szigorúbb ellenőrzésével és korlátozásaival a stratégiai területeken, például a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Ehhez igazodik valamennyi vállalat, többek közt a Microsoft is leépíti felhőszámítási és AI-kutatási tevékenységeit a régióban.

Az IBM négy évtizede folytat üzleti tevékenységet Kínában, egykor ügyfelei közé tartoztak az ország legnagyobb távközlési szolgáltatói, bankjai és energetikai vállalatai. A 2010-es évek eleje óta egyre nehezebben teljesített, mivel a kormányzati szervek és az állami tulajdonú vállalatok megkezdték az IBM szerverek, Oracle adatbázisok és az amerikai cégek egyéb termékeinek lecserélését. 2021-ben az IBM már bezárt egy kínai laboratóriumot több mint két évtizedes működés után.

A őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról