Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 27. 11:08

A prémium használt PC lehet a következő sikersztori

Úgy tűnik, nem csak a felújított, használt okostelefonok, hanem a prémium laptopok, elsősorban Macbookok iránt is növekvő kereslet mutatkozik az utóbbi időszakban, legalábbis erre utalhat, hogy az egyik legnagyobb refurb-szereplő, a Rejoy a nyáron használt Macek értékesítésébe fogott.

A nyár óta a használt, prémium okostelefonok - elsősorban iPhone-ok - után az Apple használt noteszgépeit és okosóráit is felvette a kínálatába a romániai Flip magyarországi érdekeltsége, a Rejoy. Az eMAG-hoz köthető vállalkozás 2022 szeptemberében fogott bele használt okostelefonok forgalmazásába, azóta pedig az egyik legnagyobb szereplővé nőtt a szegmensben.

Blaumann Bence, a cég ügyvezetője a startup keddi sajtó-háttérbeszélgetésén kiemelte, a Rejoy a piacon egyedülálló kínálatot képes nyújtani azáltal, hogy az újabb szériás készülékek is megjelennek a választékban, így például az iPhone 16 rövidesen esedékes megjelenését követően is várható, hogy számos iPhone 14 és 15 bekerül a használtpiacra.

macbook_m3

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Az eredetileg marketplace modellben elindult Rejoy saját, immár 250 technikussal dolgozó bukaresti szervizében vizsgálja be a céghez értékesítésre beküldött okostelefonokat (ezekből 70% érkezik magánszemélyektől, 30% más értékesítési csatornákból) és más eszközöket, melyekre két év garanciát vállal - hozom-viszem szolgáltatással.

A cégvezető a beszélgetésen az új termékkategóriák kapcsán elmondta, hogy a felújított okosórák, a laptopok és a tabletek mostanra a cég forgalmának 13%-át teszik ki - a felújított Macbookok kínálatában egyébként jellemzően az Apple ARM-korszaka előtti, inteles megoldások találhatók nagyobb számban (2019-es vagy korábbi szériák), Apple Watchból viszont elérhető már a tavalyi Ultra 2 és Series 9 modellekből is a palettán.

A Rejoy azzal számol, hogy 2027-ig nagyjából 430 millió használt, felújított készüléket értékesítenek majd az EU-ban a céghez hasonló profilú vállalkozások, vagyis a piacban bőven van még növekedési lehetőség. Más kérdés, hogy a használt PC-k piacán a Rejoynak már olyan ellenfelekkel is szembe kell néznie, mint pl. a szegmensben régi motorosnak számító, Szlovákiából indult Furbify.

A cégnél jelenleg jellemzően angol lokalizált Macbookokat értékesítenek, Blaumann szerint ez azonban a kezdeti félelmekkel szemben egyáltalán nem okozott problémát az eddigi vásárlóknál.

A őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról