Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 27. 09:04

Veszélyesen nagyra nőtt az Nvidia

Az Nvidia több negyedév óta tartó menetelése előbb-utóbb véget fog érni, a kérdés csak az, hogy pontosan mikor és hogyan - elemzők és egy egész iparág feszülten várja az AI-chipek vezető gyártójának szerdai pénzügyi jelentését.

Szerdán hozza nyilvánosságra a májustól júliusig tartó második pénzügyi negyedévének eredményeit a világ legnagyobb, AI-processzorokat gyártó vállalata, az Nvidia, mely az elmúlt másfél évben a világ legnagyobb, legértékesebb cégei közé verekedte be magát (rövid ideig még a trónra is felkerült).

Bár a cég az előzetes várakozások szerint éves szinten több mint a duplájára növelte a negyedéves forgalmát (a konszenzus 28,86 milliárd dolláros árbevételt vár a vállalattól), elemzők szerint ekkora méretnél már a legkisebb kilengést, illetve céltévesztést pillanatok alatt brutálisan megbosszul a tőzsde - emlékeztet elemzésében a Reuters.

nvidia_chip_stockgraph

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Az Nvidia papírjainak értéke csak idén 150%-kal nőtt, ezzel 1,82 milliárd dollárral nőtt január elejéhez képest a cég értéke, befektetők egy része azonban az év második felétől kezdve szkeptikussá kezdett válni egyrészt azzal kapcsolatban, hogy az Nvidia képes kiszolgálni a keresletet, míg mások úgy vélték, hogy az vállalat legnagyobb vevőinek költése elmarad majd a várakozásoktól a következő időszakban.

Mindez július és augusztus között a vállalat tőzsdei teljesítményén is tükröződött, ekkor a papírok értéke mintegy 20%-kal csökkent, amit visszakorrigálás követett, így most mindössze 5%-kal marad el a júniusi csúcstól.

Nem túl jó ómen, hogy a pletykák szerint az Nvidia tavasszal bejelentett új szuperchipje, a Blackwell a próbagyártások során gyakorlatilag elbukott, ami azt eredményezte, hogy újra kellett tevezni a chipet - hogy pontosan milyen mértékben, az nem világos, mindenesetre bennfentesek szerint a baki néhány hónappal biztosan eltolja majd az idei év második felére várt tömeggyártás kezdetét.

Részben ennek tudható be, hogy a várakozások szerint az Nvidia forgalma a harmadik üzleti negyedévben öt egymást követő negyedév háromszámjegyű növekedését követően először eshet vissza újra a kétszámjegyű szegmensbe - a vállalat a harmadik negyedévben holnap a konszenzus szerint 75%-os forgalomnövekedést fog prognosztizálni, szemben az egy évvel korábbi 206%-os emelkedéssel.

A őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról