Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 26. 09:12

Letartóztatták a Telegram vezérigazgatóját

Szombaton letartóztatták a francia hatóságok Pavel Durov orosz származású milliárdost, a Telegram közösségi platform alapító-tulajdonosát, amiért a platform működése uniós jogot sérthet.

A platform feltételezett jogsértő üzemeltetése miatt őrizetbe vették a francia hatóságok Pavel Durovot, a Telegram vezérigazgatóját és tulajdonosát szombaton - írja több forrásra hivatkozva a Reuters.

A 39 éves milliárdost röviddel azután fogta el a francia rendőrség, hogy magángépével landolt a Párizs melletti Le Bourget repülőtéren. Nem hivatalos francia rendőrségi források szerint az intézkedésre azután került sor, hogy a cégvezetővel szemben elfogatóparancsot adtak ki - Durovot a magángép utaslistája alapján már a reptéren várták a rendőrök.

A cégvezető, aki egyébként francia - egyesült arab emirátusi kettős állampolgársággal rendelkezik, 2014-ben hagyta el Oroszországot, egy évvel azután, hogy létrehozta a Telegramot - Dubajban.

durov

A platform eleinte elsősorban azonnali üzenetküldő alkalmazásként működött, ám hamar megjelentek a rendszerben a csatornák, ahol különböző témák köré szerveződve tudtak egymással eszmét cserélni a tagok.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A források szerint ezek a csatornák, pontosabban ezek központi moderációjának teljes hiánya állhat most a Durov elleni akció hátterében. A francia hatóságok legalábbis úgy vélik, hogy a Telegram moderációs alapelvei uniós jogot sértenek, ráadásul a cég az eddigiek során elzárkózott mindennemű együttműködéstől a hatóságokkal.

A Telegram legfőképpen olyan országokban vagy régiókban lett népszerű az évek során, ahol a központi hatalom igyekszik kontroll alatt tartani a kommunikációt, így az internetes platformokat is - nem véletlen, hogy a szolgáltatás az ukrán-orosz válság egyik legfőbb információcserélő közegévé vált az évek során. 

A francia hatóságok ugyanakkor sérelmezik, hogy a túlontúl is megengedő moderáció alapot adhat(ott) arra, hogy a Telegramon bűnözők, bűnözői csoportok is előszeretettel kommunikáljanak egymással.

A őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról