Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 23. 14:43

Még több változás jön az európai iPhone-okra

Sosem kínált ekkora szabadságot az Apple a felhasználóinak, az uniós digitális piaci törvény miatt még több választási lehetőség lesz az alapértelmezett alkalmazások kiválasztásához, sőt törölni is lehet majd előretelepített appokat.

Még egy sor változást hoz a gyakorlatban az unió digitális piacokról szóló törvénye (DMA), aminek az Apple is fejet hajtani kényszerül több ízben. A cupertinói techcég hamarosan lehetővé teszi a Európai Unió területén élő felhasználók számára, hogy  még szabadabban válasszanak alapértelmezett alkalmazást többek közt a telefonhívások, üzenetküldés, virtuális billentyűzet kezeléséhez.

A változás az év későbbi részében lép érvénybe az iOS 18 érkezésével, és a rendszer beállításai közt megjelenő új, kifejezetten alapértelmezett appoknak dedikált almenüben lehet megadni majd a használni kívánt programokat. Jövő év elejétől pedig tovább bővül a szabadon választható alkalmazások hatóköre, így beállíthatóak lesznek továbbá a default navigációs és fordító szolgáltatások, valamint spamszűrők.

appstore_(1)

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Nem kevésbé fontos változás, hogy az európai felhasználók szabadon törölhetik majd eszközükről az előretelepített Messages, Kamera, Fotók appokat, és akár még a Safari böngészőt is. Gyakorlatilag minden leradírozhatóvá válik két kivétellel: nem lehet hozzányúlni érthető mód a Beállítások és a Phone appokhoz.

A cég apróbb változtatásokat is eszközöl az iOS 17.4-el bevezetett böngőválasztó képernyőn, ami akkor jelenik meg, amikor a felhasználó először elindítja a Safarit a készülékén. A böngésző kiválasztási folyamat frissítése után kötelező lesz végiggörgetni az alternatív böngészők listáját, amiről választható többek közt a Firefox, a Chrome vagy a DuckDuckGo. Az új böngészőválasztási élményhez hozzá fog tartozni a böngészők leírása, valamint a lehetőség, hogy a választott böngésző alapértelmezettként legyen beállítva közvetlenül az ablakból. 

A őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról