Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 23. 12:29

Búcsúzik a Windows egyik legrégebbi eleme

A közel 40 éves Vezérlőpult szerepét idővel teljesen átveszi majd a Gépház, de egyelőre még nem tudni, hogy milyen ütemezéssel történik meg az átállás.

A Microsoft hivatalosan is kommunikálja, hogy búcsúztatja a Windows operációs rendszer szerves elemeként ismert Vezérlőpultot (Control Panel), ami már négy évtizede fogja össze a legfőbb beállításokat a felhasználók számára, és aminek a kivezetésére már évek óta készül.

A panel funkcióját és szerepét az első alkalommal Windows 8-ban megjelent Settings, azaz Gépház alkalmázás fogja betölteni, ami megjelenésekor még számos beállítást nélkülözött, de a Windows 10 és a későbbi kiadások során a Microsoft egyre több funkciót adott hozzá, míg nem a Windows 11-ben már sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a fejlesztésére.

A cég szerint a Vezérlőpult kompatibilitási okokból képezi még a rendszer részét, hogy hozzáférést biztosítson bizonyos beállításokhoz, amiket egyelőre nem sikerült migrálni a modernebb megjelenésű Settingsbe, de inkább utóbbi panel használatára bátorítja a felhasználókat. A régi felület mellett szól még továbbra az is, hogy számos harmadik féltől származó konfigurációs alkalmazás onnan érhető el, de valóban nem egyértelmű, hogy melyik beállítás hol kell keresni a két alkalmazás közül.

controlpanel

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A Vezérlőpult egészen a Windows 1.0-ás kiadása óta jelen van, a grafikus felület a felhasználók dolgát hivatott megkönnyíteni a rendszer és a harmadik féltől származó alkalmazások beállításainak használatában, mivel így nem a rendszerleíró adatbázisban vagy a konfigurációs fájlokkal kell babrálni.

A támogatási dokumentumban említett változások a Windows 10-re és a Windows 11-re is vonatkoznak, de a Microsoft még nem egyértelműsítette, hogy csak az új rendszerből purgálja ki idővel a Vezérlőpultot, ami egyelőre még nem került fel a cég elavult szolgáltatásainak listájára sem, és az sem tudni, hogy pontosan milyen ütemezéssel fog zajlani a kivezetés.

A őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról