Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 21. 13:04

Visszakerül az asztalra a Google adatgyűjtésével kapcsolatos per

Az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága nem engedi el a Google ellen indított, adatvédelemmel kapcsolatos csoportos keresetet, ismét középpontban a Chrome-on keresztül gyűjtött adatok.

Nem kerülheti el a Google a korábban indított csoportos pert, amelyben egy felhasználói csoport azzal vádolta meg, hogy a beleegyezésük nélkül gyűjtött adatokat a Chrome böngészőn keresztül annak ellenére, hogy nem engedélyezték a böngészőbeli tevékenységük szinkronizálását a Google-fiókjukkal. Kedden egy szövetségi fellebbviteli bíróság megváltoztatta az ügyet elvető, még 2022. decemberében hozott ítéletet arra hivatkozva, hogy az alacsonyabb szintű bíróságnak felül kellett volna vizsgálnia a keresőóriás felhasználási feltételeit annak megállapításának céljából, hogy egy hétköznapi felhasználó számára egyértelműen kiderül-e, hogy hozzájárul az adatgyűjtéshez.

A még 2020-ban benyújtott csoportos kereseti dokumentumok szerint a Google attól függetlenül gyűjtött adatokat a Chrome-felhasználóktól, hogy engedélyezték-e a Chrome szinkronizációs funkcióját, ami a Google-fiókba menti a könyvjelzőket, jelszavakat, megnyitott lapokat és egyéb adatokat, hogy könnyen hozzáférhetővé váljanak egy másik eszközön való bejelentkezéskor.

chrome-browser-1

Magam ura leszek

Egy sikeres IT karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani. A 38. adásban a szabadúszók, vállalkozók, startuperek világába mártóztunk.

Magam ura leszek Egy sikeres IT karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani. A 38. adásban a szabadúszók, vállalkozók, startuperek világába mártóztunk.

A felperesek vádjai szerint a Chrome-on keresztül a cég szándékosan és jogellenesen gyűjtött böngészési előzményeket, IP-címeket, cookie-azonosítókat és egyedi böngészőazonosítókat az egyértelmű hozzájárulásuk nélkül. A Google korábban azzal utasította el a vádat, hogy a felhasználók az adatgyűjtésbe is beleegyeztek, amikor elfogadták az adatvédelmi szabályzatot.

A korábbi bírósági döntést érvénytelenítve Milan D. Smith Jr. bíró  friss határozatában kritizálja, hogy Gonzales Rogers bíró nem vette figyelembe azt a tényezőt, hogy a felhasználók számára egyértelműek-e a megállapodás részletei, többek közt az adatok gyűjtésére vonatozó részek. Az ügy így újbóli elbírálás céljából visszakerül az alsóbb fokú bíróságok elé.

Nem ez a Google adatgyűjtéssel kapcsolatos első pere, miután tavaly decemberben sikerült előzetes megegyezésre jutni a felperesekkel a Google Chrome inkognitó módja kapcsán indult perben. Utána a keresőcég januárban frissítette a böngésző privát böngészési funkciójának leírását, amely kibővült azzal a mondattal, hogy a mód aktiválása nem változtatja meg a felkeresett webhelyek és az általuk használt szolgáltatások, köztük a Google által végzett adatgyűjtés módját. 

A cég ezen felül megsemmisíti majd a megkérdőjelezhető módon összegyűjtött, böngészési előzményekkel kapcsolatos „adatpontok milliárdjait”, emellett frissíti adatgyűjtési nyilatkozatát, és alapértelmezetté tesz egy beállítást, amely blokkolja a Chrome-on belül a harmadik féltől származó cookie-kat a következő öt évre vonatkozóan.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

freerider

33

Magam ura leszek

2024. augusztus 16. 10:38

Egy sikeres informatikai karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani.