Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 21. 10:12

Komoly szereplővel erősít az AMD az Nvidia ellen

A ZT Systems infrastruktúra tervezési üzletágának beépítése a célja a több milliárd dolláros felvásárlásnak, ami a jövő év elején zárulhat le.

Komoly névvel erősítene pozícióján az AMD a Nvidia-val szembeni versenyben: mintegy 4,9 milliárd dollárért felásárolja a felhőszolgáltatók részére infrastruktúrát kínáló ZT Systems vállalatot, hogy kiterjeszthesse portfólióját az AI chipek és hardverek piacának ökoszisztémájában. A chipgyártó a tranzakció 75 százalékát készpénzből, a vételár maradékát pedig részvényekkel fedezné.

A Secaucus-i székhelyű ZT Systems adatközponti és tárolási infrastruktúra rendszereket  telepít felhőalapú vállalatok számára, éves bevétele körülbelül 10 milliárd dollár. A szakmai erőforrások, így a cég mérnökeinek bevonása lehetővé teszi az AMD számára, hogy jelentős mértékben felgyorsítsa a legújabb AI grafikus feldolgozóegységek (GPU) tesztelési folyamatait és a piacra vitelt, ezáltal pedig versenyképesebbé váljon a nagyobb erőforrásokkal dolgozó riválisokkal szemben.

chip

Magam ura leszek

Egy sikeres IT karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani. A 38. adásban a szabadúszók, vállalkozók, startuperek világába mártóztunk.

Magam ura leszek Egy sikeres IT karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani. A 38. adásban a szabadúszók, vállalkozók, startuperek világába mártóztunk.

Az AMD tervei közt szerepel, hogy az ügylet lezárása után megválik saját szervergyártó üzletágától, és eladja azt, miután nem szeretne többek közt a Super Micro Computerrel versenyezni. A potenciális partnerek nevét egyelőre nem tudni, mivel az AMD még nem tárgyalt a lehetőségekről.

A vezetők várakozásai szerint az ügylet 2025 első felében zárul le, és további 12-18 hónappal később kezdenének el tárgyalni a gyártási üzletág eladásáról. A ZT Systems vezérigazgatója, Frank Zhang csatlakozik az AMD-hez, és közvetlenül az AMD adatközpont-vezetőjének, Forrest Norrodnak tesz  majd jelentést. A cég közel 2500 alkalmazottat foglalkoztat, az AMD a tranzakció után ebből az állomány kicsit kevesebb mint felét, ezer főt tarthat meg.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról