Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 16. 14:36

Négy év után visszatért a Fortnite az európai iPhone-okra

Négy év kihagyást követően újra játszhatnak a Fortnite mobiljátékkal az iPhone-tulajdonosok, feltéve, hogy az Európai Unió valamelyik tagállamában élnek.

Visszatért a Fortnite az iPhone-okra, négy évvel azután, hogy az Apple az App Store fejlesztői előírásainak megsértése miatt gyakorlatilag kitiltotta az Epic Games játékát a platformról. Az azóta eltelt időszak a két cég (illetve harmadikként a Google) folyamatos jogi csatározásáról szólt, a Fortnite visszatérése mégsem ennek, hanem az európai jogalkotóknak, illetve a digitális piacokat szabályozó jogszabály (DMA) hatályba lépésének köszönhető.

Ez tette ugyanis lehetővé, hogy az Apple platformján alternatív alkalmazás-piacterek is megjelenhessenek, melyet az Epic Games értelemszerűen igyekezett is kihasználni, így a vállalat svéd leányvállalata létrehozta az Epic Game Store-t, melynek voltaképpen egyetlen terméke lett - legalábbis egyelőre - a Fortnite.

fortnite_epic_apple

Magam ura leszek

Egy sikeres IT karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani. A 38. adásban a szabadúszók, vállalkozók, startuperek világába mártóztunk.

Magam ura leszek Egy sikeres IT karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani. A 38. adásban a szabadúszók, vállalkozók, startuperek világába mártóztunk.

A DMA tavaszi hatályba lépésétől idáig tartó út ugyanakkor nem volt minden döccenőtől és konfliktusoktól mentes. Az Apple először egy amerikai bírósági ítéletre hivatkozva letiltotta a svéd Epic-leányvállalat fejlesztői fiókját, majd amikor törvényhozói nyomásra mégis visszaállította, egészen abszurd okokra (túl feltűnő gombok az applikáción belül) hivatkozva késleltette az Epic Game Store publikálását.

A Fortnite telepítése a mai, jelentős előrelépéssel együtt sem lett olyan egyszerű, mint a két cég egymásnak feszülése előtt, amikor elég volt az App Store-ból elindítani a letöltést.

A játékosoknak így először a játék weboldalán található QR-kódot kell beszkennelniük a telefonjukkal, melynek segítségével letölthetik az iPhone-jukra az Epic Game Store-t, ám ez csak akkor lehetséges, ha a készülékük legalább az iOS operációs rendszer 17.6-os verzióját futtatja.

Az Epic Games az elmúlt években dollár százmilliókat költött az Apple-lel történő hadakozásra, és bár a Fortnite európai iPhone-os játékosbázisának mérete nem annyira számottevő, fontos szempont, hogy az általuk a játékon belül elköltött pénz 100%-a az Epic Games-hez kerül.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról