Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 16. 11:45

Szőnyegbombázásba kezd az állami adattörlő

A nemzeti ünnepet követően hatályba lép az a rendeletmódosítás, melynek következtében még több fogyasztóhoz juthatnak el az úgynevezett adattörlő kódok, melyek az általuk vásárolt tartós adathordozók vagy adathordozót tartalmazó eszközök adatainak törlését teszik lehetővé.

Szerdától még több vásárlónak tűnhet fel, hogy az általa vásárolt, tartós adathordozó (pl. memóriakártya, pendrive) vagy adathordozót tartalmazó eszköz (pl. okostelefon, PC) számláján megjelenik az úgynevezett adattörlő kód, mellyel a vásárlók egy alkalommal ingyenesen használhatnak egy külső fél által fejlesztett adattörlő alkalmazást az eszköz adatainak törlésére (például egy esetleges értékesítés előtt).

A kód logisztikáját és felhasználásának körülményeit szabályozó, a 2020-as év utolsó napján létrehozott 726/2020. (XII.31.) Korm. rendeletet több ponton is módosította a jogalkotó április végén, mely elsősorban az online számlázóprogramokat és online piactereket üzemeltető cégeket állítja új kihívások elé.

Adattörlés = alanyi jog


Ahogy arra a témával korábban foglalkozó cikkünkben kitértünk, két lényeges ponton alakítja át az eddigi gyakorlatot, így egyértelműen kimondja, hogy amennyiben a tartós adathordozó értékesítésekor online számlázóprogrammal készül számviteli bizonylat, úgy az adattörlő kódot a számlázóprogram készítője köteles rögzíteni a bizonylatra.

fileshredder

Másrészt pedig előírja, hogy az online számlázási funkcióval rendelkező program működtetője köteles az online számlázási szolgáltatást úgy nyújtani, hogy a szolgáltatás

emberi beavatkozás nélkül azonosítsa a rendelet hatálya alá tartozó tartós adathordozót, és automatikusan szolgáltassa hozzá az adattörlő kódot.

Magam ura leszek

Egy sikeres IT karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani. A 38. adásban a szabadúszók, vállalkozók, startuperek világába mártóztunk.

Magam ura leszek Egy sikeres IT karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani. A 38. adásban a szabadúszók, vállalkozók, startuperek világába mártóztunk.

Ezzel az adattörlő kód átadásáért az online számlázóprogram működtetője és a kereskedő egyetemlegesen felelnek majd, a megfelelő számlázóprogramot használó kereskedő dolga pedig abból a szempontból egyszerűbbé válik, hogy eztán csak arra kell majd figyelnie, hogy olyan megnevezéssel lássa el a terméket, melyet a számlázóprogram felismer.

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által - nem hatósági jogkörben - üzemeltett adattörlő alkalmazás hátterét illetően meglehetősen sok a homályos pont és a kérdőjel, így nem tudni sem azt, hogy eddig hány ilyen kódot osztottak ki a kereskedők, sem pedig azt, hogy abból ténylegesen hányat használtak fel.

Azt viszont tudni, hogy az adattörlő technikai hátterét egy német cég, a Certus Software alkalmazása, a Certus Erasure biztosítja, de az ügyfélszolgálati tevékenységet nem a társaság látja el, hanem az NMHH. A Certus hazai leányvállalata 2019-ben, a magyar jogszabályi háttér megalkotása előtt egy évvel jött létre, bevétele viszont először 2021-ben keletkezett, innentől pedig folyamatosan növelte forgalmát, mely 2023-ban meghaladta a 3,8 milliárd forintot. A társaság a rendelkezésre álló nyilvános beszámolók alapján idén 850 millió forint osztalékot fizetett ki a részvényeseknek, köztük a VERZASCA Magántőkealapnak és Sipka Csaba Istvánnak, a cég vezérigazgatójának. 

A szoftverről az interneten szinte semmilyen gyakorlati és/vagy egyéb technikai információ, referencia nem érhető el, az egyetlen támpontot a működéssel kapcsolatban az NMHH által üzemeltetett veglegestorles.hu oldalon szereplő eszközspecifikus leírás és egy külön, ötvenoldalas felhasználói útmutató jelenti.

Nem kezdőnek való adattörlés


Ebből a dokumentációból elsősorban az derül ki, hogy a szoftver használata leginkább azok számára alternatíva, akik legalább haladó informatikai ismeretekkel rendelkeznek, mindenki más jobban jár, ha az eszköz beépített adattörlő rutinját használja továbbadás vagy selejtezés előtt.

További anomáliát jelent, hogy az NMHH oldalán szereplő információk alapján vannak bizonyos eszközök, melyeket nem tud törölni a Cece Erasure, ezekhez azonban elvileg szintén kötelező kiadni a kódot.

Ilyenek például az Arm-alapú Apple processzorokat tartalmazó Mac számítógépek (vagyis gyakorlatilag minden, 2020 után gyártott Macbook és asztali Mac), illetve az iPhone 14 és 15 sorozatú okostelefonok, valamint általában véve minden iPhone, melyre telepítették az iOS tavaly ősszel megjelent 17-es verzióját.

Az NMHH-t korábban kérdeztük arról, hogy hány adattörlő kódot használtak fel eddig a fogyasztók, a szervezet válaszában közölte, ilyen adattal a jogi szabályozás értelmében nem rendelkezik, semmilyen adatot nem gyűjt és nem kezel az adattörlő szolgáltatás igénybevételéről és felhasználóiról.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról