Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 15. 13:18

Automatikusan titkosít a Windows új verziója

Nagy lépést tett a Microsoft azért, hogy a PC-k háttértárán lévő adatok nagyobb biztonságban legyenek azzal, hogy a Windows 11 legfrissebb verziójának új telepítésénél automatikusan bekapcsol a BitLocker titkosítás.

Alapértelmezetten bekapcsolja a Microsoft a WIndows 11 legújabb verziójától a BitLocker háttértár-titkosítást, mellyel a PC-ken tárolt fájlok egy esetleges eltulajdonítást vagy az eszköz nem kellően körültekintő selejtezést követően hozzáférhetetlenné válnak a bejelentkezési adatok és/vagy a helyreállítási kulcs nélkül.

Az új biztosíték ugyanakkor csak a Windows 242H verziójával, vagy annál újabb kiadással érkező számítógépeken válik aktívvá, miután a felhasználó bejelentkezett saját Microsoft-fiókjával, illetve vállalati vagy iskolai fiókjával a számítógépre.

bitlocker
forrás: microsoft

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Fontos, hogy a BitLocker Drive Encryptionnel ellentétben a frissítéssel érintett, egyszerűbben konfigurálható BitLocker Device Encryption több eszközt támogat elsősorban azáltal, hogy a Windows Home kiadásokkal előtelepített PC-ken is használható, illetve nem előírás ezeknél a gépeknél sem a Hardware Security Test Interface (HSTI) sem a Modern Standby üzemmód, mely többek között lehetővé teszi, hogy a számítógép készenléti állapotban is csatlakozhasson a hálózathoz.

A funkció ugyanakkor korábbi tesztek szerint befolyásolhatja egyes PC-k, illetve SSD-alapú háttértárak fájlkezelési teljesítményét, akár egészen szélsőséges mértékben is, a Microsoft ugyanakkor eddig sehol, semmilyen terméktámogatási dokumentációban nem tett említést hasonló jelenségről.

A BitLocker Device Encryption automatikus bekapcsolása az új telepítések során a Windows 11 24H2 verziójától kezdve kizárólag akkor kerülhető csak meg, ha a felhasználó lokális fiókkal használja a Windowst.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról