Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 15. 11:43

Enged is meg nem is a Spotify-nak az Apple

Újabb epizódjához érkezett a Spotify és az Apple tragikomikus fordulatokban bővelkedő közös története: hiába a milliárdos büntetés és a törvényi előírás, az Apple továbbra is jogot formál a külső fizetési linkeken végzett tranzakciók utáni jutalékra.

Hosszú, több éven át tartó vitás helyzet érkezett újabb felvonásához az Európai Unióban, ahol a Spotify évekkel ezelőtt hadakozik az Apple-lel, amiért a cupertinói cég nem engedi a zeneistreaming-szolgáltatónak, hogy a cég saját applikációján keresztül tegye lehetővé az új előfizetések megkötését.

Az ügyben a héten történt fordulat, az Apple ugyanis hosszú hónapok után végre jóváhagyta a Spotify iOS-es applikációjának új verzióját, melyben - legalább részlegesen - engedett a svéd zenestreaming-szolgáltatónak, egyben működését harmonizálta a hatályos uniós jogszabályokkal, így elsősorban a digitális piacokra vonatkozó Digital Markets Act-tel, mely számos ponton befolyásolta az amerikai multi platformjainak, termékeinek működését.

spotify_iphone

Az új Spotify app-ban a cég immár feltüntetheti a különböz havi előfizetések árát és a konstrukciók, valamint a hozzájuk tartozó esetleges promóciók részleteit, 

de az Apple még mindig jutalékot (27%-ot) kér minden olyan előfizetés után, melyet az appban elhelyezett külső linkeken keresztül kötnek meg az ügyfelek.

Ezt az összeget pedig a Spotify továbbra sem hajlandó megfizetni az Apple számára.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Az Apple az Európai Bizottság által rá tavasszal kirótt, rekord összegű, 1,84 milliárd eurós bírságot követően létrehozott egy ún. zenei streaming szolgáltatásokra vonatkozó jogosultságot (Music Streaming Services Entitlement) az Európai Gazdasági Térség szereplői számára, ami ahhoz szükséges, hogy azok külső hivatkozásokat, gombokat helyezzessenek el a külső webhelyekre irányításhoz fizetések során.

A Spotify sokáig nem fogadta el az ebben szereplő feltételeket, illetve az új verzió kiadása során tett nyilatkozatok alapján a szolgáltató továbbra is úgy látja, hogy ezzel nem oldódott meg a felhasználók és a zenestreaming-szolgáltatók számára kellőképpen megnyugtató módon a helyzet. Hogy milyen további lépések következhetnek a 2019 óta tartó ügyben, azt ezzel együtt nem részletezte a piacvezető online zenestreaming-szolgáltató.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról