Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 15. 09:13

Elkerülhetetlennek tűnik a Play Store reformja

A hét elején lezajlott az utolsó meghallgatás az Epic kontra Google per jóvátételi szakaszában, melynek végén eldőlhet, hogy a bíróság milyen kötelezettségeket ír elő a Google számára azért, hogy a Play Áruház monopóliuma megtörjön.

Rövidesen megismerhetik a felek a bíró döntését az Epic Games kontra Google per jóvátételi kötelezettségeit illetően, miután a hét elején lezajlott az utolsó meghallgatás a Play Áruház jövőjét alapjaiban meghatározó jogügylet jóvátételi szakaszában.

Már négy éve, hogy az Epic Games hadjáratot indított a Google és az Apple ellen, miután a két vállalat kiebrudalta a kiadó népszerű Fortnite battle royale játékát mobilos alkalmazásboltjaiból annak apropóján, hogy a cég egy a platformgazdák saját rendszereit megkerülő, saját alkalmazáson belüli fizetési opciót is bevezetett. 

google_play

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A Google-lel való csörtében tavaly december 11-én tette nyilvánossá ítéletét az amerikai esküdtszék: a bíróság szerint a keresőóriás valóban monopol helyzetet élvez a Google Play alkalmazásbolttal és a Google Play Billing számlázási rendszerrel az androidos alkalmazásterjesztési és az alkalmazáson belüli számlázási szolgáltatások piacán.

Az amerikai antitröszt-jogrend alapján a felek a decemberi ítélethozatalt követően igyekeztek meggyőzni a bíróságot arról, hogy milyen jóvátételi intézkedések szükségesek a monopolhelyzet feloldására, vagy éppen - a Google részéről - ezek miért nem kivitelezhetők.

Az Epic Games áprilisban egy olyan javaslatot terjesztett elő, melyben azt javasolta, hogy a Google olyan módon tegye lehetővé a harmadik féltől származó alternatív alkalmazásboltok használatát, mintha az csak a Play Áruház lenne - a harmadik féltől származó alkalmazásboltok számára hozzáférést kéne biztosítani a Google Play katalógusához.

A Google a beadványban foglaltak ellen magas "műszaki és felülvizsgálati" költségekre, illetve az Android ökoszisztéma biztonságát érintő potenciális károkra hivatkozva igyekezett érvelni, a mostani, utolsó meghallgatáson azonban állítólag már mindkét fél egyetértett abban, hogy a Play Áruház megnyitása a fentiek szerint lehetséges, egyes részletszabályokban azonban továbbra sincs egyetértés.

Így a keresőcég elsősorban ahhoz a feltételhez igyekszik kötni a fentieket, hogy minden egyes, a Play Áruházba kerülő applikációt egyenkénti, humán vizsgálatnak vetnek alá, akkor is, ha az egy alternatív piactéren keresztül csatornázódik be a Google alkalmazásboltjába.

Az ügyben eljáró bíró, James Donato ugyanakkor világossá tette, kezd elfogyni a türelme a Google folyamatos ellenállása és akadékoskodása miatt, egyben jelezte, hogy rövidesen olyan, egyértelmű előírásokat fog hozni, melyek maximalizálják a felhasználók és fejlesztők lehetőségeit az alkalmazások letöltését és terjesztését illetően.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról