Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 14. 13:20

Félelmetesen gyorsan feljött az Nvidiára a Huawei

Az amerikai szankciók ötödik évében a Huawei Technologies bizonyos területeken gyakorlatilag teljesen lerázta magáról a nyomást és kész olyan megoldásokat előállítani - igaz, egyelőre nem mennyiségben - , melyeket korábban nyugatról vásároltak a kínai cégek.

Újabb tanúbizonyságát adta az elmúlt időszakban Kína legnagyobb technológiai multija, a Huawei Technologies annak, hogy az amerikai kereskedelmi szankciók egyre kevésbé bizonyulnak hatásosnak ellene. Lapértesülések szerint a cég kész olyan adatközponti AI-gyorsítókat szállítani a helyi partnereknek, melyek immár teljesítményben is felveszik a versenyt az Nvidia kurrens megoldásával, a H100-zal.

Az eredetileg 2019-ben bemutatott Ascend 910 gyorsító legújabb variánsának, az Ascend 910C-nek a szállítása a Wall Street Journal cikke szerint valamikor októberben kezdődhet meg, igaz, a lap forrásai hozzáteszik, hogy a Huawei a jelenlegi generációt, a 910B gyorsítóchipet sem tudja megfelelő mennyiségben szállítani a chipgyártó partner (vélhetően az SMIC) kihozatali/kapacitásproblémái miatt.

huawei_ascend910c

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

További ismeretlen tényező az egyenletben az amerikaiak reakciója, mely a közeljövőben várhatóan újabb kereskedelmi embargókban testesülhet meg, ezúttal a gyártáshoz használt berendezésekre és az AI processzorokhoz passzoló memóriachipekre vonatkozóan.

Mindenesetre a kínai belpiacon már most óriási a kereslet az Ascend gyorsítókra, így az értesülések szerint a TikTok anyacége, a ByteDance, a Baidu és a China Mobile egyaránt előrehaladott tárgyalásokat folytat a Huawei-jel az új generációs chipek szállításáról.

Az amerikai és európai dotációs alapokhoz hasonló elven és nagyságrendben létrejött állami támogatásokkal kitömött kínai chipgyártás éledezését mutatja, hogy a Huawei nem egészen két év alatt (ekkor tiltotta meg az USA az Nvidia kurrens technológiájának exportját Kína felé) saját AI-processzort tudott gyártatni partnereivel.

Ha ez nem lenne elég, a cég a szankciók dacára a fogyasztói szegmensben is képes volt visszatérni a csúcsra tavaly ősztől, amikor piacra került a csúcskategóriás Mate 60 okostelefon-széria, melyet idén a Pura 70 (P70) követett a sorban. Ezzel a Huawei a honi piacon nem egészen fél év alatt rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta az Apple-t, mely tavaly év végén még a legtöbb okostelefont adta el az országban, mostanra azonban már a top5 márka közül is kiszorult.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.