Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 14. 12:01

Nagyon is valós opció a Google feldarabolása

A Google egyes részlegeinek a leválasztása, kényszerített eladása lehet a következménye annak, hogy múlt héten a bíróság hivatalosan is kimondta, hogy a vállalat monopóliumot épített az online keresők piacán a tengerentúlon.

Javában zajlik a találgatás azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel járhat a Google számára az, hogy a bíróság múlt heti ítéletében kimondta, hogy az online keresőszolgáltatások piacán a cég monopóliumot épített az évek során.

A Bloomberg cikkében elsősorban a lehetséges legsúlyosabb jogi lépésre, a Google kényszerített feldarabolására, illetve egyes részlegek leválasztására fókuszál, mely a riport szerint továbbra is az egyik elsődleges opció a monopolhelyzet feloldására a felperes amerikai igazságügyminisztérium szerint.

slicing

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Az antitröszt-perben múlt hétfőn született ítélet, melyben a bíróság kimondta, hogy a Google, pontosabban annak anyacége, az Alphabet szisztematikusan kiszorította versenytársait, visszaélt erőfölényével, azaz az évek során monopóliumot épített a Google az online keresőszolgáltatások piacán, ezzel elérve, hogy mára a teljes szegmens 90%-át kontrollálja.

Mindez az Egyesült Államok első, nagy győzelmét jelenti a különböző szegmenseket domináló technológiai multikkal szemben folytatott antitröszt-ügyek sorozatában.

Az ügy lezárásáig ugyanakkor még hosszú évek lehetnek hátra, illetve a pontos végkimenetel is a fellebviteli és további, bíróság által megállapított jóvátételi előírásoktól függ.

A Google számára mindenesetre nem túl jó ómen, hogy az amerikai igazságügyminisztérium antitröszt-eljárásokért felelős főosztályvezetője, Jonathan Kanter a strukturális átalakítások abszolút híve, a kérdés csupán az, hogy egy ilyen potenciális feldarabolás mely részlegeket, szolgáltatásokat érintené.

A riport szerint a jogászok elsődlegesen az Android operációs rendszert választanák el az azt évtizedek óta fejlesztő Google-től, ugyanakkor felmerült az AdWords hirdetési szolgáltatás és a Chrome webböngésző leválasztása, kényszerített értékesítése is.

Ha a Google végül mégis megússza a feldarabolást, az még távolról sem jelenti majd azt, hogy minden mehet tovább a régi kerékvágásban a keresőcégnél. A bíróság ugyanis előírhatja a hétfői ítéletben kiemelt jogsértő exkluzív megállapodások tiltását, illetve az adatok megosztását a versenytársakkal, de az ügy kihathat a Google AI-stratégiájára is azzal, hogy olyan preventív előírás születik, mely megakadályozza, hogy a cég a már meglévő keresőpiaci dominanciájára építve jogellenesen előnyt szerezzen magának a mesterséges intelligencia-alapú szolgáltatások szegmensében.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.