Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 14. 10:49

Kiszállt az Arm-ból az Intel

Az Intel komolyan gondolja saját maga újratervezését, melynek nem csak a cégstruktúra átalakítása, hanem a likviditás gyors növelése is a célja.

A második negyedévben eladta részesedését a brit Arm Holdingsban az Intel, mely az utóbbi negyedévekben kifejezetten gyászos teljesítményt nyújtva próbált, illetve próbál releváns maradni a globális chipgyártók körében.

A cég által a felügyeleti szerveknek benyújtott, a Reuters által felfedezett dokumentum szerint a részvénypiaci manőver nagyjából 1,18 millió részvényt érintett, mely az április-júniusi névértéken körülbelül 146,7 millió dollárt érhetett.

A lépés elemzők szerint alapvetően jól illik abba a költségcsökkentési, átalakítási folyamatba, melyet az amerikai chipgyártó augusztus elején, a kifejezetten pocsék második negyedéves pénzügyi eredmények ismertetése során erősített meg, illetve jelentett be.

intel_arm

Az átalakításoknak része az is, hogy a munkaerő-állomány 15%-ától, azaz nagyjából 17500 dolgozótól megválik a cég a vállalat történelmének eddigi legnagyobb leépítési hullámának részeként. 

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Az Intel menedzsmentje, Pat Gelsinger vezérigazgatóval az élen emellett középtávon azt a célt tűzte ki, hogy a vállalat éppen olyan szerződéses bérgyártóvá válik majd, mint a globális chipgyártó-piac jelenlegi legnagyobb szereplője, a TSMC, mely az ezredfordulót követően fokozatosan felzárkózott amerikai riválisára, majd le is lépte technológiai szempontból.

A cég éppen a foundry üzletág megerősítése érdekében idén partneri megállapodást kötött az Arm-mal is, melynek célja, hogy a vállalat gyáraiban zökkenőmentesebben lehessen majd előállítani az Arm arhcitektúráira épülő processzorokat - egy ehhez hasonló egyezség a felek között akár csak öt évvel ezelőtt még teljesen elképzelhetetlennek számított volna.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.